My Blog List

Salcia energetica – avantajele cultivarii de salcie energetica

Faptul ca salcia energetica a devenit, si in Romania, o sursa sigura de energie electrica nu mai este un secret. Culturile de salcie energetica inseamna valorificarea terenurilor improprii altor culturi, cum ar fi, de exemplu, luncile inundabile, deoarece salcia energetica nu are nevoie de un sol anume pentru a putea fi cultivata.

Ce este salcia energetica?

Salcia energetica este o planta cu crestere rapida (ca. 3-3,5 cm/zi) si aduce, in primul an, 1-3 lastari, ajungand la 2-3 m inaltime. In cel de-al doilea an de cultura, tufele de salcie energetica aduc 10-15 lastari, dintre care aproximativ jumatate ating inaltimea de 6-7 m si diametrul de pana la 3-4 cm. Salcia energetica dispune de o putere calorica ridicata: ca. 4.300 – 4.500 kcal/kg.

Cum se intretin culturile de salcie energetica?

Intretinerea culturilor de salcie energetica este foarte simpla, o buna parte a lucrarilor fiind executata inainte si la inceputul vegetatiei: tratament cu ierbicid total, aratura adanca, dezinfectarea solului, plantarea si combaterea chimică si mecanica a buruienilor.

Avantajele pe care le ofera cultivarea de salcie energetica

Salcia energetica prezinta o serie de avantaje care au codus la raspandirea ei pe scara larga in tarile UE si la denumirea ei ca planta energetica subventionala.

Iata cateva din avantajele pe care le propune salcia energetica:

  • Cu o capacitate mare de evapotranspiratie (ca. 15 – 20 l / m2), salcia energetica se utilizeaza cu succes la decantarea apei menajere (in jurul statiilor de epurare);
  • Datorita continutului ridicat de acid salicilic, salcia tocata nu necesita depozit acoperit. In cateva luni continutul de apa al tocaturii scade la 14 – 16 %, ceea ce permite prelucrarea ei (fara uscare artificiala) in brichete;
  • Raspandirea culturii de salcie energetica garanteaza o sursa sigura si nepoluanta de energie, dar totodata protejează padurile si de defrisarea continua cauzata de goana dupa lemne de foc ieftine.