My Blog List

Cum se face un reportaj in direct la radio

Reportajul in direct este un mare atuu in media si cu siguranta nu sunt multi acei jurnalisti care il pot face. Indiferent ca vorbim despre posturile de radio nationale sau ca vorbim despre un post local de exemplu radio Alba online, calitatea care se cere cat si nivelul de experienta, sunt similare.

Noua - ca si simpli privitori sau ascultatori - ni se pare simplu ceea ce se intampla in media insa cu siguranta lucrurile stau cu totul altfel, deoarece este destul de complicat sa realizezi un reportaj, mai ales unul in direct. De regula, acesta nu are inserturi sonore (desi exista situatii in care reporterul foloseste inserturi - transmise prin conectarea aparatului de inregistrat la telefon, prin circuite de transmisie sau prin trimiterea inserturilor in redactie inainte de momentul intrarii in direct, - sau intervieveaza persoane indirect). Reportajul in direct presupune o mare putere de concentrare si rapiditate in obtinerea informatiilor, asumarea de catre reporter a deciziilor de difuzare si ierarhizare a informatiilor (redactorii sefi nu sunt cu jurnalistul pe teren pentru a „viza” reportajul). Descrierea atmosferei are un rol foarte important in reportaj, acesta este unul dintre motivele principale pentru care se trimite un reporter la fata locului. De cele mai multe ori, reportajul in direct nu are script. Reporterul nu are suficient timp sa scrie ceea ce urmeaza sa spuna, asa ca trebuie sa fie atent la logica si coerenta exprimarii, sa fie spontan, pregatit sa raspunda oricaror intrebari din studio.

Atunci cand reporterul apuca totusi sa isi noteze ceea ce va spune, textul trebuie sa fie mult mai dinamic decat in cazul reportajelor inregistrate, iar reporterul va trebui sa incerce sa nu citeasca mot à mot, sa nu fie dependent de text. Reportajul in direct presupune o mare putere de adaptare a reporterului la orice situatie care ar putea sa se iveasca in timpul transmisiei si o atentie distributiva.