Ce se intampla cu noi cand murim? Moartea inseamna sfarsitul, punctul de final al nostru, dupa care nu mai e loc de nimic sau e doar sfarsitul etape si inceputul alteia? Ce inseamna pacat? Sa nu ai grija de tine e la fel de rau cu a vorbi urat, a te comporta urat cu oamenii, a dusmani, a minti? Acestea si multe alte sunt intrebari la care incearca sa raspunda filmul brazilian ”Nosso Lar”, care in traducere inseamna Casa Noastra.
Filmul este facut dupa o carte scrisa de Chico Xavier, pe numele sau real Francisco de Paula Candico, un medium foarte celebru in Brazilia, care de-a lungul vietii sale a scris 468 de carti, vandute in peste 40 de milioane de exemplare in toata lumea, 30 dintre cartile sale fiind traduse in 33 de limbi.Chico Xavier a scris toata viata sa despre viata de apoi, despre Universul in care traim si legile sale, despre ce inseamna omul si ce se intampla cu el dupa moarte, despre scopul nostru pe Pamant si reincarnare. Filmul Nosso Lar, ecranizat cum spuneam dupa cartea lui Xavier cu acelasi nume, are ca personaj principal un medic care, dupa moarte, se trezeste in ceea cel el numeseste mai apoi ”un fel de Purgatoriu”. Un loc in care este intuneric si in care durerea este prezenta peste tot, dar mai ales simtita la o intensitate foarte mare. Durerea pare fizica sau e resimtita asa, dar e mai degraba psihica si are legatura cu remuscarile pe care fiecare le are in legatura cu felul in care si-a trait viata pamanteana. Totul este foarte clar si totul doare, chiar si lucrurile aparent marunte, banale si pe care nu le credem nocive, cum ar fi faptul ca in viata pamanteana nu avem grija nici de corpul nostru material, dar nici de spiritul nostru. In scenele in care Andre Luiz, personajul principal, se afla in Purgatoriu, toti cei de acolo ii striga Sinucigasule. Privitorul nu stie initial daca el s-a sinucis sau nu, dar afla pe parcurs ca sinugicaj nu e doar cel care recurge la gestul final, de a-si lua viata, ci e si cel care se indreapta catre moarte singur, cu buna stiinta, voit, prin lucrurile pe care le face in viata de pe Pamant - prin noptile petrecute cu alcool, femei, droguri, tutun, practic prin excesele pe care le face.
Nosso Lar vorbeste despre faptul ca omul nu este doar materie, ci este spirit si este energie, care ramane vie si dupa martea corpului fizic. Viata pe Pamant, spune Xavier, este practic o scoala pe care fiecare dintre noi trebuie sa o absolvim, pentru a putea trece la un nivel superior, iar viata pe care o traim este viata pe care noi ne-o alegem, dinainte de a ne naste, in functie de lectiile pe care vrem sa le invatam pentru a putea trece la un nivel superior. In plus, Nosso Lar vorbeste despre faptul ca schimbarea poate aparea oricand, daca ne-o dorim cu adevarat si ca chiar si dupa o viata traita in intuneric, putem avea acces la lumina, cu conditia sa ne rugam pentru noi, sa ne caim cu adevarat si sa ne dorim cu adevart schimbarea, chiar daca asta inseamna si sa trecem prin suferinta. Practic, desi nu invoca un Dumnezeu concret, dintr-o anumita religie, Xavier vorbeste exact despre ceea ce vorbeste si Biblia crestinilor, dar si celelalte religii. Vorbeste despre viata ca o etapa premergatoare altei etape, o etapa initiatica, in care, pentru a ajunge la destinatia dorita, va trebui sa facem alegerile corecte.
In functie de drumurile pe care le luam in viata asta, avem acces la o continuare mai buna sau mai rea, avem acces la lumina sau la intuneric. Raiul si Iadul exista si in viata de aici si in cea de apoi si numai noi suntem cei care alegem unde vrem sa fim, sa existam. Nosso Lar este un film care merita vazut cu mintea deschisa, fara a insemna ca trebuie acceptata filosofia expusa in el ca un adevar absolut, concret si care nu trebuie demonstrat, ci trebuie vazut ca o alta viziune asupra unor adevaruri la care nu avem acces si pe care nu le vom sti niciodata, cel putin in viata asta, cu adevarat.