Pentru a cunoaste termenii este necesar ca sa-i definim inainte sa vorbim despre ei. Un ingrasamant este un produs chimic sau natural aplicat in sol, pe sol sau pe planta, destinat pentru a completa rezerva de elemente nutritive necesara pentru dezvoltarea normala si sanatoasa a plantei. Acest ingrasamant poate sa aiba mai multe sau mai putine efecte adverse asupra plantelor, si implicit asupra omului.
Cel mai bun ingrasamant care se poate folosi in agricultura este cel natural. Acesta se obtine prin depozitarea excrementelor de animale (in special bovine) in bancuri, pana cand fermenteaza si se descompun. Ingrasamantul astfel obtinut este o sura bogata de elemente nutritive care ajuta la o dezvoltare rapida a plantei. Fiind natural, acest tip de ingrasamant nu are efecte adverse asupla plantelor, dar nici asupra omului. Fructele si legumele mineralizate cu excrementele descompuse vor fi sanatoase si pline de arome naturale.
Cu toate ca acest ingrasamant este oferit de natura si este cel mai bun (din toate punctele de vedere) disponibil pe piata internationala, are si dezavantaje pentru fermieri. Este mai scump si mai greu de obtinut decat ingrasamintele artificiale. Precum am mentionat, excrementele fiind naturale, ofera o dezvoltare normala a plantei, in locul uneia fortate. Din acest motiv, de multe ori, fermierii din intreaga lume sunt mai deschisi spre achizitionarea produselor chimice, cu toate ca acestea pot avea efecte nedorite asupra plantelor. Pe langa faptul ca alimentele nu mai sunt „bio”, isi pierd gustul si savoarea originala.
Atunci cand alegeti fructele si legumele din magazine sau chiar si piete, cel mai recomandat este sa se achizitioneze alimentele in cresterea carora s-au folosit cat mai putine ingrasaminte artificiale (chimice). Daca este posibil, cea mai buna alegere ar fi fructele si legumele in cresterea carora s-au folosit doar ingrasaminte naturale 100%.