My Blog List

Istoricul presei aiudene

Istoria presei aiudene are o deschidere larga in timp si cu siguranta si foarte interesanta. inceputurile activitatii tipografice, prin urmare si primele stiri Aiud dateaza din anul 1763 cand apar primele tiparituri in limbile latina si maghiara.

Prima revista aiudeana apare in limba maghiara in 7 iunie 1876 sub titlul Egyházi és Iskolai Szemle (aceasta era o Revista bisericeasca si scolara), editat pana in anul 1882. in ianuarie 1882, apare primul ziar in limba maghiara Közérdek (mai exact numit Interesul obstesc) tiparit pana in 1918. in 1923, se tipareste prima gazeta aiudeana romaneasca Zorile, sub conducerea lui Ovidiu Hulea, literat si publicist, sotul Liviei Rebreanu. Cea mai importanta revista de cultura din Aiud, care se inscrie in circuitul valoric national este Romania Literara (1930), revista de literatura, arta si cultura respectiv saptamanalul Aiudul (1937). in decembrie 1989 apare ziarul Zorile. Un alt ziar - Pagini Aiudene a aparut in anul 1995 ca o publicatie editata de Fundatia Culturala “Aiud 700”. Au aparut atunci 8 numere. Tiparirea ei a fost reluata in ianuarie 2004, sub forma unei publicatii editate sub egida Centrului Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud.

Publicatia este tiparita lunar si are ca sfera de interes cultura, domeniul social si istoria. Informatia de Aiud este publicatia lunara editata de Primaria municipiului Aiud, prin care cetatenii sunt informati asupra actiunilor administratiei publice locale si a hotararilor emise de Consiliul Local. Presa judeteana, regionala si chiar nationala este bine reprezentanta la nivelul judetului Alba. Aiudul este un subiect permanent al cotidianelor Monitorul de Alba, Unirea, Informatia de Alba, Evenimentul Zilei, editia de Transilvania, 16 Ulpia Jurnal si Nyugati Jelen fiind reprezentate in municipiul Aiud prin subredactii. Aiudul ca si oras este un subiect de interes mai ales pentru ca au loc mai multe evenimente, tinand seama de nivelul de educatie, cat si de nivelul de cultura.