My Blog List

Idele lui Marte

Idele erau numele dat zilelor a cincisprezecea din lunile martie, mai, iulie si octombrie si al zilelor a treisprezecea din celelalte luni ale calendarului roman. "Idele lui Marte" au ramas in istorie, ca data de referinta, prin evenimentul din anul 44 inaintea erei noastre si anume: asasinarea lui Gaius Iulius Caesar.
La izgonirea ultimului rege (Tarquinius Superbus), nemultumirile generale acuzau modul autoritar de conducere, neglijarea Senatului, abuzurile, acumularea de averi si marile corverzi impuse cetatenilor: "Despre indarjirea poporului sta marturie legamantul formal rostit de cetateni atat pentru ei cat si pentru urmasii lor, de a nu mai suporta niciodata un rege si ura nestavilita care se leaga de atunci de numele de rege si mai ales dispozitia ca "regele de sacrificiu" care trebuia sa fie creat pentru ca zeii sa nu simta lipsa intermediarului obisnuit, sa nu poata detine o alta magistratura si sa fie in consecinta ce-i drept, primul, dar si cel mai neputincios dintre magistratii romani." (Theodor fylommsen, Istoria romana, vol. III)

Desi Caesar a respins public insenmele regalitatii, adversarii sai si o parte dintre prieteni credeau ca intentiona sa obtina titlul de rege al Romei, fie si sub numele de imperator. Faptul ca i se acordau onoruri care il distingeau de toti era un argument in plus. Toate acestea si altele (rivalitati, invidii, razbunari) au contribuit la urzirea mai multor comploturi pentru inlaturarea lui fizica. A reusit cel in fruntea caruia au fost Cassius, Brutus, senatorii Casca si altii. Caesar a cazut sub loviturile pumnalelor in sala Senatului, acoperindu-se cu mantaua, intr-un gest de sublima eleganta opusa brutalitatii crimei, Contributia lui in dezvoltarea statului roman a fost impresionanta: "Astfel, el crea si dura, ca niciodata vreun muritor inaintea sau in urma lui dupa milenii, el traieste in memoria natiunilor ca un creator si constructor, cel dintai si totusi unicul imperator, Caesar". 

Idele lui Marte" este un argument puternic prin numeroasele sale sensuri pe care evenimentul le accepta: un act decisiv in apararea libertatii, disparitia unei personalitati exceptionale, conjuratie pentru eliminarea cuiva si multe altele.