My Blog List

Saratele de casa (pentru forma)

Cand vad saratelele, ma gandesc la copilarie, la vacanta de vara, la excursiile la mare sau la munte…plimbarile pe care le faceam impreuna cu familia, iar de cele multe ori calatoream cu masina sau cu trenul. Pe atunci eu nu stiam sa fac saratele (aveam doar sapte ani), dar bunica mea, ori de cate ori plecam undeva in excursie, ne pregatea saratele. Era ca un ritual, un obicei. Cateodata, imi doream sa plec intr-o excursie, doar pentru faptul ca voi manca saratelele acelea cu gustul special, care nu se compara cu cele cumparate din magazine. Tin minte ca, de multe ori, cand ramanea doar o saratea, toti fratii ne certam pe ea; mama ne impartea si ne dadea la fiecare cate un sfert de saratea, ca ne ajunga tuturor. Astfel, nici unul dintre noi sa nu se supere.
 
Pentru cei care au forma pentru saretele si nu stiu ce sa faca cu ea, astazi va voi scrie reteta mea de saratele crocante si bune (atat de bune, incat dispar din farfurie imediat) si poate ca saretelele vor da nastere unor amintiri placate, ca in cazul meu.

Avem nevoie de: un kg de faina, un pachet si jumatate de margarina, un pic de untura (cat o nuca), 300 grame de cascaval ras, trei oua intregi, un praf de copt, smantana cat cuprinde (daca nu va ajunge smantana, se poate completa cu lapte), patru linguri rase de sare si chimion.

Faina se pune intr-un vas mare peste care se adauga margarina, untura, cascavalul, ouale, praful de copt, sarea si chimionul. Se amesteca si se pune smantana cat cuprinde. Va trebui sa fie un aluat destul de tare, din care se vor forma bilute. Acestea le vom pune in forma, se intoarce pe ambele parti pana se rumenesc. Este mult de lucru la coacerea saratelelor, dar merita toata munca pentru gustul acela ca la mama acasa.

Nota: aveti grija sa nu ardeti saretelele, sa nu le tineti prea mult pe foc, deoarece ele sunt subtiri si se fac destul de repede (cam 1 minut fiecare saratea).