My Blog List

Ce este un abkant si la ce il folosim

Abkant este o masina unealta specializata in indoirea foilor de tabla, folosita in industria confectiilor metalice. Abkanturile pot fi de mai multe tipuri iar aici amintim de: cele cu actionare manuala, hidraulica sau servoelectrica. Dupa traversa care este mobila pot fi cu falca mobila jos sau cu traversa superioara mobila (la abkanturile moderne). Controlul unghiului poate fi facut cu limitatori sau prin CNC (comanda numerica).

Presele abkant CNC se diferentiaza dupa numarul de axe comandate CNC. In general axele se codifica in urmatorul fel: Y1-Y2 pentru cursele celor doi cilindri ce actioneaza traversa mobila (si care definesc unghiul obtinut); X pentru cursa cutitului ce defineste cota de indoit ; Z1-Z2 pentru miscarile cutitelor in lungul liniei de indoit; R este pentru coborarea si ridicarea sistemului de sustinere a cutitelor si limitatorilor. Dupa tehnologia de indoire pot fi cu indoire pe fundul matritei (engleza: coining) sau in aer. Abkanturile CNC lucreaza de regula pe principiul "indoire in aer" pentru ca pot controla foarte precis coborarea cutitului in prisma. Desigur atunci cand dorim sa facem o astfeld e achiztie trebuie sa ne documentam cat mai mult si cu siguranta trebuie sa cerem sfaturi cu privire la cele mai bune modele. In plus, ideal este sa facem achiztia care se pliaza cel mai bine nevoilor noastre si sa incercam sa nu substituim un produs mai ieftin care in cele din urma ne va da batai de cap.

Masina cu abkant este foarte avantajoasa deoarece ea nu afecteaza suprafata materialului atunci cand are loc procesul de indoire prin faptul ca este facuta in asa fel incat sa poata face si perforatii prin tabla dar fara sa lase urme inestetice. In comparatie cu un abkant manual, o masina cu abkant controlata numeric permite executia unor forme din tabla care pot fi predefinite (sabloane), datorita softului CNC-ului, acest utilaj fiind capabil sa prelucreze cu mare finete foaia de tabla, exact in forma dorita de beneficiar, tolerantele de dimensiuni fiind minime.