My Blog List

Boala Alzheimer ar putea fi vindecata mai usor cu medicamente… pentru cancer

Cand imbatranim creierul nostru incepe sa dea rateuri care se manifesta de cele mai multe ori prin momente de „blank”, uitare pe termen scurt, imposibilitatea de a mai face lucruri simple sau de a retine anumite elemente simple, de a rezolva sarcini fara complexitate. Toate aceste simptome sunt comune bolnavilor de Alzheimer, o maladie care afecteaza mai ales batranii si care pana nu demult nu avea leac. Pur si simplu erai condamnat sa traiesti in lumea ta, exact cum o fac autistii, si sa nu fii in stare sa mai relationezi cu nimeni din lumea normala.

Impreuna cu dementa, un efect normal al bolii Alzheimer, conditia psihica a unui bolnav care sufera de o astfel de maladie poate ajunge la niste limite inimaginabile. Din fericire pentru bunicii nostri, oamenii de stiinta americani au depistat corect cu functioneaza si cum se instaleaza Alzheimer-ul si au reusit sa depisteze si o solutie pentru a preveni declansarea bolii: un medicament pentru cancer care poate tratata si preveni dementa, cea mai grea manifestare psihica a acestei boli. Ideea este ca sistemul imunitar, mai exact celulele din el incep sa „manance” nutrienti numiti arginine, mai ales cele din zona creierului, care stau de garda ca nimic rau sa nu i se intample. Procesul urmat de celulele care atentau la arginina este blocat de medicamentul impotriva cancerului si creierul e pazit, iar dementa nu se mai instaleaza. Testele au fost facute pe soareci cu modificari genetice la nivelul genelor pentru a fi cat mai apropiati in comportamentul celular de oameni. Relevanta testelor a fost confirmata, asa ca se poate apela la medicamentul difluorometilornitina (DFMO) pentru a scapa de dementa inainte de instalarea ei.

Pana la aceasta descoperire epocala, se credea ca al nostru creier vrea sa accelereze cumva sistemul imunitar si elibereaza molecule care il afecteaza cumva la nivel structural, lucru fals. Descoperirea oamenilor de stiinta americani poate sa revolutioneze modul in care privim Alzheimer-ul si le poate da o speranta batranilor care vor sa-si traiasca ultimii ani de viata in contact perfect cu realitatea pe care au indragit-o atat de mult.