My Blog List

Tipuri de imprimante si consumabilele lor

Dupa cum bine stiti, exista pe piata mai multe tipuri de imprimante, facute ba pentru un scop anume pentru a maximiza o anumita caracteristica, ba pentru mai multe, sau chiar pentru toate. Insa exista si imprimante care nu au legatura cu cele clasice pe care le detinem acasa sau la birou sau pe care le intalnim, in definitiv, prin mai toate locurile care se ocupa si cu imprimarea sau copierea documentelor sau imaginilor.

Fiind imprimante diferite, si tipurile lor de consumabile difera. In general, pentru imprimantele inkjet sau laserjet se fabrica consumabile ce merg adaptate la mai multe imprimante, sau consumabile imprimanta originale care se pot folosi la o anumita gama a unui produs a unei firme specifice, insa in principiu ele merg pe acelasi model. In categoria imprimantelor la care nu se pot adapta consumabilele clasice si invers intra imprimanta 3D, imprimanta pentru fotografii, imprimanta pentru etichete si asa mai departe. In definitiv, consumabilele sunt fabricate dupa anumite criterii, si anume pentru fiecare tip de imprimanta, deci este absurd sa spunem ca putem adapta o consumabila de imprimanta inkjet la una laserjet deoarece sistemele dupa care functioneaza sunt, la randul lor, diferite.

Daca termenul de consumabile suna vag sau neclar din vreun punct de vedere, ei bine, el se refera la totalitatea bunurilor de care se foloseste o imprimanta pentru a putea transpune o imagine perfect pe hartie, fara a aparea erori. In aceasta categorie se incadreaza piese precum cerneala, cartusele, cilindrul drum, chipuri eco, lamele de stergere si asa mai departe. Fiecare consumabila joaca un rol important in buna functionare a unei imprimante iar toate sunt legate una de cealalta intrucat lipsa uneia poate genera un adevarat haos in ritmul de functionare, ba chiar sa produca erori neplacute. Cu totii stim ca o imprimanta are nevoie de toner pentru a putea produce propriu-zis ceva. Tonerul trebuie schimbat periodic si nu trebuie lasat prea mult intr-o stare de latenta deoarece se poate usca iar asa trebuie schimbat fara sa fi fost macar nevoie. Asa ca cel mai bine este sa schimbati tonerul, dupa ce se termina cel precedent, cand aveti nevoie, bineinteles, dar si cand stiti ca imprimanta va fi solicitata in continuare, nu lasata o perioada lunga de timp sa se aseze praful pe ea. Folosirea unei imprimante cu un minim de toner poate duce la imprimarea stearsa a imaginii sau chiar imprimarea pe jumatate. Cartusele se pot reumple dupa fiecare utilizare dar la un moment dat trebuie schimbate, pentru a evita problemele cauzate de uzura. Chiar daca se fabrica cartuse universale pentru imprimante, este de preferat sa se achizitioneze unele originale pentru a fi siguri ca vor avea o viata mai lunga si ca se potrivesc in tocmai tipului de imprimanta pe care il detineti.

Cartusele sunt in stransa legatura cu cilindrul drum, care vine ori incorporat cu acestea la achizitionarea lor, ori care poate fi achizitionat separat. In principiu, acest cilindru trebuie reinnoit dupa 2-3 utilizari, iar el se ocupa cu fixarea cernelii pe hartie astfel incat sa nu existe decalaje. Lamelele de stergere vin in stransa legatura cu cilindrul drum si se ocupa cu stergerea surprusului de cerneala de pe acesta, pentru a evita aparitia petelor pe hartie. In concluzie, acestea sunt consumabilele la modul general si cele mai importante dintre ele fara de care o imprimanta nu ar putea merge.