My Blog List

Banii…ieri si azi

Toata lumea tanjeste sa ii aiba. Muncim ore in sir, pentru ca fara ei suntem considerati faliti, saraci, neputinciosi…un nimeni. Mii de criminali infunda inchisorile din dorinta de a avea cat mai multi si chiar a intors soti impotriva sotiilor, copii impotriva parintilor. Daca nu ai cat mai multi, fa orice, compromisuri, este sloganul societatii in care traim. Intr-un singur cuvant, toata lumea stie valoarea banului.

Insa, nu dintotdeauna a fost asa. Daca un om din vechime s-ar intoarce in timpurile noastre, cu siguranta el nu ar fi sti ce sa faca cu bancnotele si monedele pe care noi punem atata valoare. Probabil el ar considera oamenii nebuni pentru ca muncesc atata timp si depun atata effort pentru a „colectiona” cat mai multe hartii si pentru a strange „metale”. De ce? Simplu.

Se pare ca banii au fost fabricati prima data in Grecia Antica, in jurul anului 640 inainte de Hristos. Primele monede din istoria lumii au fost batute in Lidia, o colonie greceasca. Inainte de aceasta se folosea trocul, ce constituie cea mai simpla forma a comertului. Este o caracteristica economiei primitive si reprezinta schimbul produselor in natura.

Se stie ca intotdeauna sunt si adversari, indiferent de cat de buna este o inventie. Asa este si in cazul banilor. Conform unei legende, legislatorul Solon ar fi batut monede cat roata carului, pentru ca sa ii dezvete pe cetateni sa nu le acumuleze excesiv.

Atatea tari, atatea obiceiuri. Forme anormale de tranzactii, care in cultura respectiva reprezinta banii, sunt: colii de caine, folositi in insulele Solomon sau Pacific, bratarile din Coasta de Fildes, cutiele in China sau clopoteii de bronz folositi in Zimbabwe.

Tehnologia avanseaza. Oamenii sunt invatati sa foloseasca cardurile bancare, iar societatea evolueaza. Probabil banii cum ii stim noi astazi, pentru copiii nostri vor fi istorie…