My Blog List

Jocuri educative pentru copii


Cuprins
  • Fazan
  • Tomanap
  • Avioane
  • Importanta jocurilor
Pe langa clasicele jocuri pentru copii, exista si unele educative, de unde cel mic poate invata noi abilitati si isi poate dezvolta inteligenta. Exista o multitudine de jocuri educative pentru copii online, insa sunt si cele care pot fi practicate alaturi de parinti sau prieteni.

Pentru ca jocurile online pot crea dependenta, este bine sa incercati si jocuri clasice, care pe langa distractia implicata dezvolta si abilitati de socializare si lucru in echipa.

Fazan

Un exemplu de astfel de joc educativ pentru copii este clasicul Fazan, in care cel mic isi poate dezvolta vocabularul si spiritul competitiv. In acest joc, unul dintre copii spune un cuvant, celalalt spunand altul, folosind ultimele doua litere ale primului cuvant. Castiga cel care il „inchide” de 5 ori pe celalalt, insemnand ca nu mai are posibilitatea de a forma noi cuvinte. Acest joc pentru copii este recomandat copiilor cu varsta de peste 6 ani, fiind o activitate foarte amuzanta, chiar si pentru parinti.

Tomanap

In aceeasi categorie de jocuri educative pentru copii intra si Tomanap, de data aceasta dezvoltandu-se abilitatile de scriere si bagajul de cunostinte generale, in special de geografie. La acest joc pentru copii se scrie pe o foaie, de sus in jos, literele Tomanap, unde T – tara, O – oras, M – munte, A – apa, N – nume, A – animal si P – planta, competitia constand in care dintre copii termina primul de completat aceste puncte. Inainte de a incepe, se alege o litera anume, care sa fie prima din cuvantul a carei denumire trebuie scrisa. Acest joc este recomandat in special pentru copii aflati la varsta gradinitei si a scolilor primare, deoarece nu doar ca se vor testa cunostintele acumulate, dar ii va antrena sa gandeasca si sa gaseasca informatia mai repede.

Avioane

Jocul pentru copii numit Avioane este unul care dezvolta gandirea strategica si logica. Uneori, chiar si adultilor le este greu sa castige la el, insa jucat adeseori de catre copii, acesta poate conduce la rezultate foarte bune. Astfel, pe o bucata de hartie dintr-un caiet de matematica, cei doi copii deseneaza cate un patrat cu laturele de 10 x 10 si 3 avioane, unde doresc. Fiecare copil are dreptul la cate o incercare pe rand, in incercarea de a ghici avioanele celuilalt. Castiga cel care le ghiceste primul. Acest joc educativ pentru copii este recomandat celor peste 7 ani.

Importanta jocurilor

Toate aceste jocuri pentru copii sunt nu doar distractive si educative, insa ii pot invata pe cei mici si cum sa piarda sau sa castige, dar si alte abilitati sociale, care sa ii ajute pe viitor, precum cele de comunicare.

Fiecare parinte poate inventa noi jocuri pentru copii, in functie de abilitatea sau planul la care cel mic are nevoie de ajutor, jocuri care se pot desfasura in casa sau jocuri pentru exterior. De exemplu, daca doriti sa il invatati pe copil matematica, puteti sa il puneti sa umfle un numar de baloane, pentru a se juca, mai apoi, cu ele. Daca, pe de alta parte, vreti sa il invatati sa gateasca si ce este responsabilitatea, chemati-l in bucatarie sa va ajute la gospodarie. Ideea de baza este ca puteti transforma orice activitate intr-una educativa pentru copii si ca ea poate fi, in acelasi timp, si distractiva, chiar daca dumneavoastra, ca adult, nu vi se pare.