My Blog List

Va doriti sa munciti de placere in atelier tamplarie?

Atelierul personal sau cel de la serviciu trebuie sa fie dotat cu tot ce va este necesar pentru a obtine cele mai bune rezultate si un profit multumitor. In afara de scule, masinarii si fel de fel de utilaje necesare, cel mai important element din atelierul unui tamplar e bancul de lucru.

Daca este unul de calitate, piesele prelucrate se vor procesa mai usor, nu va veti chinui prin diferite locuri sau pe mese incropite din te miri ce, iar munca dvs. va fi una frumoasa si usor de realizat. Desi pe piata exista multe variante de bancuri de tamplarie, mai simple sau mai complexe, sunt de preferat cele cu fel de fel de dotari si accesorii pentru a nu fi nevoit sa faceti cumparaturi suplimentare. Bancurile de lucru pentru tamplarie va asigura lucrul foarte usor si sustinerea pieselor care urmeaza a fi prelucrate, au carlige de fixare care mentin fixa orice piesa care trebuie aranjata. Fiecare „falca” de fixare de pe laterale bancuri de tamplarie au ax cu cap trapezoidal, blatul are doua orificii de fixare pentru carlige, nu este tratat, iar stabilitatea bancului e data de bolturile filetate. Rigiditatea suprafetei e obtinuta cu ajutorul sloturilor, exista chiar si rafturi de depozitare, se pot pune pe banc si piese foarte grele, in vreme ce colturile si marginile au rotunjiri facute special pentru a nu se lovi cel care prelucreaza orice piesa. Ca sa nu se deterioreze, suprafata bancuri de tamplarie e unsa cu un ulei care a fost folosit si la lacuit. Suplimentar mai pot avea sertare si nise de depozitare.

In plus, fiecare banc de tamplarie original vine si cu garantie si cu instructiuni de utilizare si imbunatatire a functionalitatilor sale, asa ca aveti doar de castigat de pe urma achizitionarii lui. Modelele compacte va permit sa le deplasati prin camera de lucru sau dintr-un atelier in altul pentru a va putea desfasura munca zilnica fara probleme, oriunde va este mai bine.

Progrese importante facute gratie berii

Termometrul. James Joule avea nevoie de conditii specifice si de abilitati pe care le-a invatat in beraria sa pentru a masura si defini caldura mecanica. De exemplu, temperatura ambientala trebuia sa fie foarte precisa, trebuia sa lucreze singur, si trebuia sa lucreze pentru ore intregi fara intrerupere. Sub aceasta presiune si fortat de imprejurari si de… bere, el a trecut la experimentele care aveau sa schimbe definitiv intreaga fizica.

Joule a recunoscut ca avea nevoie de un termometru mai precis, asa ca a pus bazele celui cu mercur, foarte apreciat si folosit peste tot astazi-inainte existau termometrele cu aer, care nu prea erau asa de precise. Stiinta energiei a fost fundamentata tot de Joule, care, in beraria sa, a divizat raportul caldurii mecanice. Scala pH-ului. Scala pH-ului este o parte integrala a stiintei moderne de-a lungul mai multor domenii. Defineste alcalinitatea si aciditatea unei solutii. Un pH de 7 este neutru, iar ceea ce este sub el indica un acid, ce este peste el indica o substanta alcalina, 14 este alcalinitate maxima. Scala descrie nivele optime pentru lichide, de exemplu cand apa e buna de baut si nu face rau organismului uman. Si totul se datoreaza unor iubitori ai berii care nu aveau cu ce masura aceasta bautura, gradul ei de aciditate. Berarii de la Carlsberg erau frustrati ca nu aveau cu ce masura si descrie aciditatea produselor. Scala le-a permis sa monitorizeze fermentatia berii si sa ii lase si pe altii sa stie cum se fabrica si sa reproduca aceleasi rezultate. Testul T. Cand se fac studii, ai nevoie neaparat de un model, un etalon care sa-ti confirme ipoteza. Insa in viata reala, idealismul nu prea are loc.

Ce te faci cand un asemenea etalon nu iti e la indemana? Berarii Guinness s-au confruntat cu aceasta problema spinoasa, pentru ca nu puteau repeta testele pe noile sortimente de bere, dura prea mult. Etalonul era foarte mic si dura un an pentru a obtine o noua recolta, depinzand in mare masura si de variatiile climatice. Era ca si cum ai vrea sa obtii rezultate relevante pentru o populatie de 1.000 de oameni studiind doar 10 indivizi. Berarul William Seally Gosset a inventat Testul T pentru a solutiona problema aceasta, publicandu-l intr-o lucrare internationala. Testul T permite testarea ipotezelor deduse din niste etaloane mici in momentul in care deviatia standard nu e cunoscuta. Statisticienii chiar ar trebui sa le multumeasca celor de la Guinness.

Alegerea filtrelor de aer

Desi sunt piese simple si ieftine, filtrele de aer au un rol cat se poate de important in cadrul unui sistem auto. Acestea opresc orice particula solida care tinde sa intre in motor, oprind in felul acesta uzarea rapida a acestuia. Particulele solide pot fi orice tip de particule, precum funinginea, praful mineral sau corpusculi organici, care o data ce sunt aspirati de motor vor crea o multime de probleme.

Cum functioneaza un filtru de aer modern

Daca trebuie sa achizitionezi un filtru de aer, atunci este ideal sa optezi pentru filtrele de aer moderne, realizate din materiale de buna calitate. Spre exemplu, poti alege filtre Mann, deoarece sunt apreciate de catre toti soferii si dau un randament foarte bun. Acestea pot opri pana la 99% din impuritati, chiar si atunci cand este vorba despre particule de doar cativa microni. Filtrele de aer moderne sunt realizate din carcase solide, care nu se pot demonta si din cartuse care pot fi inlocuite, in asa fel incat intreg procesul de inlocuire sa fie mai ieftin.

De ce este nevoie de un filtru de aer?

Principalul motiv este faptul ca prin motor trece o cantitate foarte mare de aer. Daca acesta nu este purificat, pot aparea o multime de probleme. Este adevarat ca motorul ar prefera sa respire fara filtru, insa acest lucru duce la o uzura mult mai rapida a lui. Motoarele cu combustie interna folosesc aproximativ 10 m3 de aer la un litru de combustibil consumat, adica o cantitate destul de mare. Astfel, de calitatea filtrelor auto depinde durata de viata a masinii si calitatea fiecarui drum. Pe piata vei gasi atat filtre de aer normale, cat si filtre de aer sport. Cel mai indicat insa este sa optezi pentru cele normale, deoarece cele sport ofera ocazia aerului sa patrunda mult mai usor in motor, deci automat, particulele de praf pot patrunde si ele.

Cat de des trebuie sa fie inlocuit un filtru de aer 

De regula, cel putin o data pe an filtrul de aer trebuie sa fie inlocuit. In functie de locul unde folosesti masina, acest interval poate sa difere foarte mult.

Sacosa cu gutui

O femeie de la tara ( tipul acela de femeie fara virsta), imbracata in straie groase, facute de mina, indiferent de anotimp, imi aduce saptaminal, brinza si smintina, citeodata si fructe, lasindu-ma sa apreciez singur costul produselor. Se multumeste de fiecare data cu ce-i dau, deprinzindu-se cu timpul sa intre in casa si sa-si expuna marfa. La inceput nu trecea de pragul usii si nu indraznea sa ma priveasca in ochi, tratindu-ma cu o raceala greu de inteles. Ieri, de exemplu, ma trezesc cu ea la usa, zimbind enigmatic, tinind in mina o sacosa.

- Ce mi-ai adus? o intreb curios. Trece pe linga mine si intra in bucatarie, fara sa-mi raspunda. Scoate pe rind din sacosa vreo douazeci de gutui uriase, pe care le aseaza pe masa. - Acum zece-cincisprezece minute le-am cules din pom! imi zice zimbind. M-am gindit ca, poate, v-ar interesa! Daca nu le vreti, le iau inapoi! Ii pun o mina pe umar ( prima data cind o ating),incercind s-o linistesc. - Le vreu, doar stii ca vreu orice imi aduci! Sint minunate! Parca sunt niste sini de femeie! Cum stau in fata ei, imi las mina sa lunece de pe umar, unde o uitasem, catre sini, ca si cind as fi vrut sa compar gutuile acelea mari si aurii, cu sinii ei. Ramine nemiscata, desi ii gasesc in sfirsit sinii ascunsi sub un tricou de lina, si-i palpez, pe rind, ca pe gutui. - Sunt la fel de tari! imi dau eu cu parerea. Te superi daca bag mina pe dedesubt ca sa-mi fac o impresie exacta? - Nu, zice, doar ca ma sfiiesc! O las sa se sfiiasca, in timp ce ii deschei flaneaua, apoi bluza si sutienul, din care scot doi boboci de gisca, rotunzi si rigizi ca doua gutui. Nu rezist ispitei de a-mi ingropa obrajii in ei si de a-i saruta. Buzele mele o gidila si izbucneste in ris. - Mi-e rusine, zice, simtind ca ii mingii spatele, fesele, picioarele, ca-i desfac fusta si o imping prudent spre dorimitor. Zau, ca mi-i rusine! - Stii ce-i acela un diamant? ii soptesc la ureche - Da, murmura punindu-si mina peste sini. E-o piatra pretioasa, stralucitoare! - La fel esti si tu! continui pe acelasi ton. N-as fi crezut nicioadata ca ascunzi asemenea minunatii! Ferice de barbatu-tu! - Nu se mai uita el la asa ceva, o aud raspunzindu-mi oarecum inciudata. - Eu vreau sa ma uit, daca nu te superi! insist, impingind-o pe patul din dormitor. Pot sa-ti scot asta? Are un fel de bermude, in loc de chiloti. - Lasa ca-i scot eu! zice. Dar, sa stii, mor de rusine! Ma urc peste ea domol, o acopar, intru, e un deliciu, roseste si tremura de cum ma simte. Apoi ma prinde cu miinile de dupa git. Ma zgiriie cu sinii. Isi incolaceste picioarele in jurul spatelui meu. -Mai vii saptamina viitoare? o intreb dupa ce ne desclestam unul de altul. Sper sa nu te fi suparat! -Vin, cum sa nu vin! Nu de alta, dar ar intra al meu la banuiala ! Nici nu stii cit de gelos e! Sa-ti aduc tot gutui? - Numai doua, zic, stii tu de care! A doua zi pun gutuile in sufragerie, pe un raft, la vedere, sa-mi aminteasca mereu de ziua aceea de neuitat…

Baloane latex si baloane folie, doua tipuri de baloane cu heliu excelente pentru decoratiuni

Daca va ganditi sa cumparati baloane pentru a decora camera copilului sau curtea de ziua lui, atunci aveti doua variante destul de ieftine: baloane latex si baloane folie. De preferat sunt cele latex, pentru ca sunt mai rezistente si mai sigure, indiferent unde sunt puse. Aceste baloane cu heliu din latex sunt din cauciuc natural, pot avea diverse forme si culori si sunt foarte usor de aranjat si decorat.

Daca le combinati cu baloane de modelaj, mai lungi si usor de aranjat in cele mai indraznete forme se pot obtine decoratiuni inedite si pe placul invitatilor, mai ales al celor mai mici dintre ei. Latexul este un material care se poate obtine oricand din arborele de cauciuc, copacul producand latex pentru mai mult de 40 de ani. Imprimarea mesajelor sau imaginilor se face fara prea mari probleme pe baloane cu heliu din latex, rezistenta lor la umflare fiind mai mare-e adevarat, se umfla mai greu, insa pot sta umflate si doua saptamani. Foarte populare sunt si baloanele cu heliu folie, care si ele pot fi personalizate cu desene, fotografii, mesaje.

Materialul din care sunt confectionate este unul special, seamana cu o folie metalizata, foarte lucioasa. De fapt, vorbim despre un fel de nailon mai gros destinat in prima gaza progamelor spatiale americane. Nailonul e invelit in strat metalic, nu are pori, asa ca nu se pierde nici un procent din gazul introdus in balon. Singurul loc mai vulnerabil al baloanelor folie este cea inferioara, pe unde se umfla, in rest nu au nicio problema-se poate sigila puternit zona cu banda adeziva de calitate. Un aspect mai putin placut este ca baloanele folie nu sunt biodegradabile, asa ca trebuie depozitate si aruncate dupa folosire. Tot ele sunt si conducatoare de electricitate si trebuie ferite de orice zona unde exista fire de electricitate, dar si de caldura-vara se sparg de la prea mult stat in soare, iarna se contracta.

Spre deosebire de aceste baloane cu heliu din latex care pot sta si in buchete, cele folie nu au voie sa stea in buchet oriunde ar fi plasate. Daca totusi aveti nevoie de decoratiuni in care sa fie si baloane folie, atunci trebuie sa le legati cu panglica metalica.

Oripilare

Ies din casa ametit, clatinindu-ma, dupa luni de imobilizare la pat, pe picioarele mele, liber, ca pasarea cerului, decis sa nu ma mai intorc niciodata in acel loc inspaimintator, unde, la inceput venisera vecinii, apoi cunoscutii, familia, atit cit imi mai ramasese, doctorii, asistentele, functionarii de la asistenta sociala, asa-zisii oameni de bine, saritori, care, chipurile, imi doreau binele fara sa le-o fi cerut, fara sa fi avut dorinta de a trai, peste voia mea, eu ma impacasem de mult cu soarta, cu destinul meu, fir-ar a dracului de viata, dar ei mi-l bagau pe git, profitind de incapacitatea mea fizica de a ma impotrivi, obligindu-ma sa sper, sa lupt, nici nu mai stiu cit, am pierdut notiunea timpului, nu ca asta ar fi fost important, nu, ci pentru ca fiecare clipa intoarsa din drum era grea si chinuitoare ca o piatra pusa in spate, fiindca trebuia s-o car pina sus, de unde cineva o rostogolea inapoi, silindu-ma ca pe Sisif sa reiau drumul, sa repet in fiecare zi acelasi calvar, acelasi chin fara rost, fara perspectiva, in comparatie cu sfirsitul, capitularea neconditionata, imbratisate de mine, dar neacceptate de ei, ca si cum ar fi fost vorba despre liberul lor arbitru, nu de al meu, da, asa se intimpla mereu, apare intodeauna cite cineva care se implica prosteste unde nu trebuie, decide in locul tau, iti impune principiile sale, gindurile sale, traieste in locul tau, isi fac statui singuri pe ruinele vietii mele, gata, de acum pot sa iau decizii singur, sa hotarasc in dreptul meu, cu capul meu, s-o caut pe Ema, daca o mai fi traind, n-a mai dat nici un semn de viata, probabil, crezuse ca-s mort sau cine stie ce-o mai fi crezut, nu ma intereseaza, dar vreau s-o regasesc sa-i multumesc pentru tot ce n-a facut pentru mine, fiindca a inteles ca nu doresc asta, s-o fi resemnat cu gindul, poate chiar si-a refacut viata, merita sa-si gaseasca fericirea, as fi fost de acord de la bun inceput, sunt de acord si acum, cind dau tircoale apartamentului ei, de la ultimul etaj, unde se vede lumina.