My Blog List

Progrese importante facute gratie berii

Termometrul. James Joule avea nevoie de conditii specifice si de abilitati pe care le-a invatat in beraria sa pentru a masura si defini caldura mecanica. De exemplu, temperatura ambientala trebuia sa fie foarte precisa, trebuia sa lucreze singur, si trebuia sa lucreze pentru ore intregi fara intrerupere. Sub aceasta presiune si fortat de imprejurari si de… bere, el a trecut la experimentele care aveau sa schimbe definitiv intreaga fizica.

Joule a recunoscut ca avea nevoie de un termometru mai precis, asa ca a pus bazele celui cu mercur, foarte apreciat si folosit peste tot astazi-inainte existau termometrele cu aer, care nu prea erau asa de precise. Stiinta energiei a fost fundamentata tot de Joule, care, in beraria sa, a divizat raportul caldurii mecanice. Scala pH-ului. Scala pH-ului este o parte integrala a stiintei moderne de-a lungul mai multor domenii. Defineste alcalinitatea si aciditatea unei solutii. Un pH de 7 este neutru, iar ceea ce este sub el indica un acid, ce este peste el indica o substanta alcalina, 14 este alcalinitate maxima. Scala descrie nivele optime pentru lichide, de exemplu cand apa e buna de baut si nu face rau organismului uman. Si totul se datoreaza unor iubitori ai berii care nu aveau cu ce masura aceasta bautura, gradul ei de aciditate. Berarii de la Carlsberg erau frustrati ca nu aveau cu ce masura si descrie aciditatea produselor. Scala le-a permis sa monitorizeze fermentatia berii si sa ii lase si pe altii sa stie cum se fabrica si sa reproduca aceleasi rezultate. Testul T. Cand se fac studii, ai nevoie neaparat de un model, un etalon care sa-ti confirme ipoteza. Insa in viata reala, idealismul nu prea are loc.

Ce te faci cand un asemenea etalon nu iti e la indemana? Berarii Guinness s-au confruntat cu aceasta problema spinoasa, pentru ca nu puteau repeta testele pe noile sortimente de bere, dura prea mult. Etalonul era foarte mic si dura un an pentru a obtine o noua recolta, depinzand in mare masura si de variatiile climatice. Era ca si cum ai vrea sa obtii rezultate relevante pentru o populatie de 1.000 de oameni studiind doar 10 indivizi. Berarul William Seally Gosset a inventat Testul T pentru a solutiona problema aceasta, publicandu-l intr-o lucrare internationala. Testul T permite testarea ipotezelor deduse din niste etaloane mici in momentul in care deviatia standard nu e cunoscuta. Statisticienii chiar ar trebui sa le multumeasca celor de la Guinness.