My Blog List

Cetatea Capalna - un loc de odihna ideal

Daca vei cauta intr-un ziar Alba informatii despre zonele in care poti merge pentru relaxare, vei gasi cu siguranta informatii despre Cetatea de la Capalna, aceasta fiind inaltata de geti, cu scopul apararii sudului Transilvaniei, cetatea de la Capalna, se afla pe versantul stang al Vaii Sebesului. Accesul catre cetate se poate face urmand soseaua Transalpina, pana in satul Capalna, dupa care va trebui sa urci pe jos, pe o poteca, aproximativ 2 kilometri.

Cetatea este mentionata nu numai in zoare Sebes Alba ci si pe internet sau reviste de specialitate iar ea se afla in Patrimoniul Unesco, reprezentand una din fortificatiile dacice din sudul Transilvaniei. Cetatea Capalna, construita initial ca o fortificatie militara complexa, era aparata de ziduri groase de piatra cioplita. Istoricii considera ca aceasta a fost ridicata in timpul lui Burebista si ca a participat la luptele daco-romane din timpul lui Decebal. In timpul domniei acestuia, fortificatia a fost distrusa de un incendiu. Descoperirile arheologice de la Cetatea de la Capalna, arata faptul ca aceasta a fost folosita ca loc de refugiu si in secolele urmatoare. Astfel - la sapaturile arheologice ce s-au facut la cetate, s-au descoperit pe langa vestigiile antice (piese de scut dacic, unelte si podoabe din fier, bronz si argint, monede romane, ceramica dacica) si materiale medievale. Se presupune ca pe la sfarsitul secolului al XIII-lea , aici s-a inaltat un turn medieval, probabil in scopul unui punct de observatie.

Ca o recunoastere a valorii sale Cetatea de la Capalna a fost inclusa pe lista Unesco, in patrimoniul marilor valori ale umanitatii, fapt ce demonstreaza clar importanta si unicitatea acestei fortificatii antice. Traseul ce trebuie strabatut pe jos, desi anevoios, rasplateste pe deplin efortul depus. Cadrul natural si panorama pe care o vei avea de pe platoul fortificatiei dacice si ruinele cetatii in sine sunt cu totul deosebite.