My Blog List

La vremuri noi paraziți noi

Cele mai numeroase nevertebrate de pe Terra sunt insectele, animale mici care s-au diversificat de-a lungul anilor datorită particularităților fiziologice care au determinat adaptarea la diferite condiții de mediu.

Daca în antichitate grecii și romanii utilizau ca și colorant natural carminul extras din corpul unor specii de insecte, mai nou, extracte de insecte sunt utilizate pentru fabricarea unor produse hepatoprotectoare și nu numai.
Pentru că majoritatea insectelor trăiesc fie pe plante cultivate, fie pe unele produse alimentare, ele se află într-o competiție continuă cu Măria Sa Omul.

O gravură veche de câteva sute de ani indică faptul că existau procese împotriva dăunătorilor. Astfel în anul 1120 episcopul din Laon (Franța) a excomunicat printr-o sentință omizile și șoarecii. Respectivele animale erau somate, în acest fel, să părăsească locurile din jurul spațiilor locuite, fiind indicat un loc de retragere. Acest lucru chiar se întampla parțial, pentru că omizile devoratoare de frunze se transformau în pupe iar judecătorii își atingeau scopul și anume credința celorlalți că doar prin puterea sentinței au dispărut dăunătorii. Evident în anul următor era nevoie de un alt proces deoarece metamorfoza completă a unor insecte favoriza apariția adulților iar ciclul evolutiv continua.

Efectele dăunătorilor zburători prin formele lor intermediare (larve) pot fi catastrofale.

Sursa: http://pavaza.ro/la-vremuri-noi-paraziti-noi

Limbi stranii care inca se mai vorbesc pe Terra

Archi. Pe malul Marii Caspice, in sudul Rusiei, exista un mic sat numit Archib. Cu o populatie care nu numara mai mult de 1.200 de indivizi, aceasta asezare este ultimul loc de pe glob unde se vorbeste limba Archi. Similara cu doua limbi regionale, Avar si Lak, limba Archi este considerata de lingvisti o limba unica, cu propria „organicitate”. Ceea ce este incredibil la aceasta limba este faptul ca pentru fiecare verb dat exista 1.5 milioane de conjugari. In engleza sau romana, de exemplu, un verb poate avea nu mai mult de 10-12 conjugari. In functie de situatie, in limba Archi exista 1.5 milioane de conjugari de fiecare verb. Un alt lucru interesant este si folosirea „fricativelor velare laterale mute”, cum le numesc lingvistii-astfel de sunete le regasim in pronuntia cuvantului „Bach”, sunetul final care seamana cu „ci”-ul romanesc insa e diferit in pronuntie.

Yupik. Yupik denumeste o familie de cinci limbi vorbite de locuitorii Siberiei si in sudul Alaska. Fiecare dintre cele cinci limbi este similara, insa in vorbirea dintre doi locuitori din zone diferite vor exista probleme care tin de neintelegerea cuvintelor vorbite-insa gratie structurii frazei si foneticii similare o conversatie de baza va putea avea loc. Yupik este un limbaj „polisintetic”-uneori cuvintele sunt create si au un inteles specific unei situatii. De exemplu, un cuvant are sens doar intr-o anumita situatie, de exemplu inainte de a pleca la vanatoare, iar fiecare parte din el nu are sens decat luata impreuna cu celelalte.

Pawnee. Tot din familia limbilor polisintetice face parte din Pawnee, vorbita de indigenii din Nebraska. Alfabetul e simplu-noua consoane si opt vocale-insa exista foarte multe cuvinte care contin si 30 de silabe-majoritatea cuvintelor au cam 10 silabe. Din nefericire, aceasta limba este in declin, pentru ca tinerii din respectivele comunitati prefera sa invete engleza si nu Pawnee, ceea ce inseamna ca in cativa ani limba nu va mai exista.

Sentinelese. Este foarte interesanta pentru ca… nu stim nimic despre ea. Provenind de undeva din Oceanul Indian, de pe o mica insulita, Sentinelese nu a putut fi „explorata” din pricina locuitorilor insulei respective care au relatii foarte stricte cu exteriorul-trag cu sageti in toti cei care se apropie de insula. Sentinelese este asemanatoare cu Andamanese-toate substantivele din aceasta limba sunt bazate pe o parte a corpului-doar pentru ca sunt apropiate din punct de vedere geografic. In rest pana la ora actuala nu s-a aflat mai nimic despre particularitatile ei.

Masini pentru prelucrarea metalului de la cei mai buni pentru cei mai buni

Din vremuri stravechi omul si-a facut un obicei din a se gospodari singur. Prin preistorie, stramosii omului modern isi confectionau unelte pentru vanatoare si pentru prepararea hranei din ce aveau pe langa ei - pietre, metale, materiale „organice” de tipul unor tulpini ale unor plante care erau un pic mai dure si mai elastice. In secolul XXI, nu mai sta nimeni sa ciopleasca sau sa faca unelte din metal pe langa un foc aprins cu niste pietre si putine frunze uscate.

Industria prelucrarii metalului a evoluat imens, au aparut fabrici, uzine, si, odata cu ea, si firmele care lucreaza cu metalele furnizate de fabrici. Niste masini pentru prelucrarea metalului pot face minuni atunci cand e vorba de o serie de comenzi rapide si banoase de care depinde profitul pe luna respectiva. Strungurile, masinile de gaurit, ferastraiele pentru metal si masinile pentru slefuirea metalului sunt masini pentru prelucrarea metalului mai mult decat necesare pentru produse de calitate. masiniunelte.store.ro, cel mai bun site pe care puteti gasi cele mai bune oferte de masini pentru prelucrarea metalului, va pune la dispozitie cele mai interesante si mai variate tipuri de masini pentru prelucrarea metalului numai bune pentru punerea pe picioare a unei afaceri specializate in prelucrarea metalului pentru obtinerea de produse finite de uz casnic, sa spunem. Sa nu uitam ca niciuna dintre aceste masini pentru prelucrarea lemnului nu poate face o treaba prea buna daca nu ii asociem si niste accesorii - de exemplu, universaluri, bacuri sau flanse. Preturile imbatabile si seriozitatea de care dau dovada cei de la masiniunelte.store.ro s-au transpus in cele 2000 de produse foarte bune, din stoc sau pentru care se poate face comanda, si in rezistenta pe piata chiar si in conditiile economice subrede din ultimii ani.

Si de va mai indoiti de alegerea unui partener pentru furnizarea si achizitionare de utilaje pentru prelucrarea lemnului si metalului, mai amintim doar atat: gama variata de produse comercializate si livrarea prompta, foarte usoara - la fel ca si cumpararea de pe site.

Drepturile angajatului detasat

Orice angajator din Romania poate decide la un moment dat detasarea unuia sau mai multora dintre angajatii sai. Detasarea se poate face fie in tara, fie in afara teritoriului tarii, in acest din urma caz detasarea trebuind sa se supuna unor reguli tinand atat de Codul Muncii cat si legislatiei europene in materie.

Pentru ca un salariat roman sa poata fi detasat intr-o tara membra a Uniunii Europene in conditii legale este necesara obtinerea formularului A1 de catre angajator, care poate apela la o echipa de specialisti, asa cum este http://www.xbt.ro pentru obtinerea actelor necesare intocmirii dosarului si pentru obtinere formular A1 necesar.

Orice salariat din Romania care urmeaza a fi detasat intr-o tara membra a Uniunii Europene trebuie sa isi cunoasca drepturile privitoare la detasare si sa stie care sunt conditiile in care isi va desfasura activitatea in urmatoarea perioada.
Detasarea se poate dispune pe o perioada de maximum un an, cu posibilitatea ca aceasta sa fie prelungita in conditii exceptionale.

Drepturile cuvenite salariatului detasat sunt mentionate in articolul 47 din Codul Muncii si ele trebuie respectate ca atare de catre angajatorul din Romania. De asemenea, angajatorul roman are si obligatia, conform legii, de a lua toate masurile pentru ca angajatorul la care salariatul sau urmeaza a lucra ca si detasat sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariat, iar in caz contrar angajatorul roman va fi cel care va indeplini obligatiile fata de salariatul sau.

Cea mai importanta prevedere pentru angajatul detasat intr-un stat membru UE este ca pe toata perioada detasarii salariatul va beneficia de drepturile care ii sunt mai favorabile – fie ca este voba despre drepturile de la angajatorul sau initial, cel din Romania, fie ca este vorba despre drepturile de la angajatorul la care este detasat. Drepturile se acorda de catre angajatorul la care s-a dispus detasarea.

Experimente fascinante facute din greseala

Virusurile transmise pe cale sexuala. Daca vrei sa stii cum se transmit diferite boli, nu prea ai cum sa experimentezi; ca sa imbolnavesti oamenii voit nu ai voie pentru ca risti puscarie si nu este etic. Primul studiu documentat al unui virus de la insecte, dezvoltat in insecte, transmis prin contact sexual neprotejat, mai degraba decat prin intepatura de tantar, a aparut din greseala. Biologistul american Brian Foy si-a pierdut viata dupa ce a fost intepat de tantari, pe cand era in Senegal. Sotia sa, Joy, nu a parasit Colorado. Speciile de tantari care transmit febra Dengue nu traiesc in Colorado, asa ca, atunci cand si sotia sa s-a imbolnavit, ei au realizat ca mediul de transmisie trebuia sa fi fost altul. Cercetarile ulterioare si probele prelevate au adus la lumina faptul ca Foy avea de fapt boala Zika, ale carei simptome se confundau adesea cu febra Dengue. Cum si sotia sa era bolnava dar nu avea cum sa ia boala pe cai normale, expertii au venit cu alta explicatie. Boala se transmise pe cale sexuala, cand Foy s-a intors din excursie si s-a „descarcat” dupa atata timp petrecut departe de o femeie.
Upsalite, „materialul imposibil”. Sunt o multime de locuri unde chiar e nevoie ca lucrurile sa fie uscate, de exemplu in electronica sau in fabricile de medicamente. Poate este surprinzator, insa cel mai eficient absorbat de apa din lume a fost descoperit din greseala. „Materialul imposibil” era de neconceput, asa ca cercetatorii de la Universitatea din Uppsala au inceput sa se gandeasca cum sa demonstreze contrariul. Raspunsul l-au gasit dupa ce au lasat un experiment „de capul lui” de vineri pana luni. S-a format astfel un gel care continea materialul de care aveau nevoie. Un singur gram absorbea apa de pe 800 metri patrati, iar energia pentru a-l produce era mai putina. Dupa un an, au pus la punct procesul si materialul-minune a inceput sa se produca in serie.
Ratustele de cauciuc. Sa urmaresti curentii oceanului poate fi cam complicat. Cum oceanele sunt cam mari si aruncatul de obiecte in ele e interzis, cele 10.000 de containere care tot cad din greseala in apa au fost punctul de start pentru un experiment ciudat. Un container gasit in Oceanul Pacific in 1992 a avut un rol urias in intelegerea „functionarii” oceanelor. Containerul continea 29.000 de jucarele plutitoare pentru baita copilasilor micuti-erau castori rosii, broaste testoase albastre, broaste verzi si ratuste galbene. Unele dintre animalute au ajuns prin Hawaii, altele prin Alaska, altele pe la Cercul Polar, alte prin Scotia sau pe coastele Australiei. Ratustele i-au ajutat pe oceanografi sa inteleaga si sa masoare timpul in care curentii ocenaului fac un circuit complet, o rotatie completa, ceea ce inainte era imposibil de stiut. Cateva mii de ratuscele galbuie inca mai plutesc in deriva cine stie pe unde, asa ca data viitoare cand sunteti pe plaja prin vreo destinatie straina uitati-va cu atentie dupa una si luati-o; va va purta noroc, cu siguranta…

Mica printesa

Am 30 de ani si singurul regret este ca nu am facut un copil pana acum. Daca ar fi fost dupa mine, l-as fi facut de la 20 de ani, dar in viata lucrurile se intampla atunci cand trebuie, nu atunci cand vrem. Am insa o alinare, nepotica mea de 4 ani si cateva luni, cu care imi petrec foarte mult timp. Astfel ca stiu toate desenele animate in voga, toate personajele dupa care sunt innebuniti copiii, toate jocurile si poeziile pe care le invata la gradinita…

Practic, cand sunt cu ea simt ca imi retraiesc copilaria, doar ca acum exista mult mai multe jucarii decat existau pe ”vremea mea”, ceea ce face lucrurile si mai interesante. As vrea sa am si eu o fetita - imi place sa sunt printesici, sunt cuminti si finute si sunt mult mai lipicioase decat baietii. Sau cel putin asa e nepotica mea si asa as vrea sa fie si fetita mea, daca va fi sa am o fetita. Cel mai mult imi place sa organizez pentru ea tot felul de petreceri. Fiecare sarbatoare, fie ca e ziua ei, Craciunul, Pastele, Ziua Copilului sau alta zi speciala, este serbata in stil mare, iar petrecerile pe care le dam o au in prim plan pe cea mica, imbracata de fiecare data intr-o printesa.

Asa s-a intamplat si cand a implinit 4 ani. Era in perioada in care a aparut filmul animat Frozen, iar de atunci ne-a spus sa nu ii mai spunem pe nume, pentru ca de acum inainte ea va fi Elsa, printesa de gheata din film. Asa ca petrecerea ei nu avea cum sa aiba alta tema decat filmul Frozen. Astfel, am cautat tot felul de articole petrecere cu Ana si Elsa, personajele principale din Frozen si am gasit tot ce aveam nevoie pe articolepentrupetrecere.ro. De aici am cumparat baloane, farfurii si pahare, fata de masa si servetele cu imagini din filmul Frozen - Regatul de gheata. Tot de aici am cumparat si confetti sau suflatori si coifuri. Insa cea mai grea partea a organizarii petrecerii a fost gasirea rochitei, care trebuia sa fie ca cea a Elsei. Am colindat tot orasul, la toate magazinele de copii si pentru ca nu am gasit nimic, a trebui sa i-o facem la o croitoreasa.

A fost o petrecere foarte reusita, copiii s-au simtit foarte bine, iar ea a fost in culmea fericirii, mandra tare de rochia ei. Ne-a zis insa la sfarsitul petrecerii ca, gata, nu mai este Elsa, e din nou Maria, dar la anul vrea petrecere cu Rapunzel.

10 reguli de baza pentru a mentine o relatie armonioasa de cuplu

Cu totii zice ca macar o data in viata l-am intalnit pe Fat Frumos sau pe Ileana Cosanzeana insa nu este deloc asa. Cu totii credem ca relatia pe are o avem este una perfecta insa dupa cativa ani se distruge complet. Asta pentru ca de cele mai multe ori nu stim cum sa ne purtam si pierdem atat rabdarea noastra cat si capacitatera de a iubi si de afi iubiti. Atunci cand esti tu fericiti poti sa faci si pe altul fericit insa daca nu, mai bine las-o balta. iata cateva sfaturi pentru a avea o relatie armonioasa, de durata si plina de satisfactii:
1. incearca sa nu uiti de viata ta - iesi cu fetel cu baietii, petrece-ti timpul si cu alti oameni, separat, fara partenerul sau partenera ta,, fiecare trebuie sa aiba o viata proprie
2. fii mereu sincer in discutii
3. nu te sfii sa te certi sau sa spui lucrurilor pe nume, dacate iubeste si il iubesti, relatia se va construi pe ceva frumos, bazat pe intelegere si comunicare
4. incearca sa ai concedii separate, macar odata la cativa ani
5. nu iti lasa banii in mana celuilalt, fiti fiecare pe cont propriu
6. nu te speria ca nu aveti pasiuni comune, e bine sa le luati unul de la altul, sa incercati mereu lucruri noi
7. nu va deschideti viata intima in fata altor oameni, viata intima este intima, deci intre patru ochi, iar ea trebuie sa ramana asa cum este: privata
8. fiti cumpatati in materie de alegeri, deoarece atunci cand veti face prea multe veti regreta in cazul unui esec, consultati-va tot timpul, ca sa nu aruncati vina ulterior
9. acordati-va spatiu unul altuia si  nu uitati ca e bine sa dormiti si separat din cand in cand
10. iertati -  nimeni nu e perfect, nu stati niciodata suparati pe greselile altuia

Curiozitati despre Japonia si limba japoneza

Japonia este o tara pe care oricine si-ar dori sa o viziteze, in principal pentru traditii, pentru cultura deosebita de acolo si pentru vestimentatia plina de culoare si istorie a japonezilor. Cei care au vizitat deja Japonia au intrat in contact cu obiceiurile japonezilor si s-au familiarizat cu o parte din traditiile acestora.

Japonia, ca orice alta tara din lume, are obiceiurile si traditiile ei aparte, iar, in cele ce urmeaza, prezentam cateva dintre cele mai inedite informatii despre Japonia si limba japoneza:

  • La intrare, in fiecare casa japoneza, podeaua este inaltata cu cativa centimetri, semn ca trebuie sa te descalti si sa lasi papucii in afara incintei. La intrarea in camerele cu podea din tatami (o podea traditionala facuta din paie de orez, cu margini din brocart), pragul este inaltat cu 2-5 centimetri, ceea ce inseamna ca, si aici, papucii trebuie lasati la usa;
  • Filmele de animatie japoneze reprezinta 60% din productia mondiala in domeniu. Datorita acestui succes imens al Japoniei in domeniul desenelor animate, in tara exista aproap 130 de scoli pentru actorii care isi imprumuta vocea acestor filme;
  • Japonia a dat 18 laureati ai Premiului Nobel, în chimie, medicina, literatura si fizica;
  • Carnea de cal cruda, denumita “oebasashi”, este o delicatesa in Japonia;
  • Rata de scolarizare in Japonia este de 100%, iar cea a somajului este mai mica de 4%;
  • Speranta de viata a japonezilor este cu patru ani mai mare decat a americanilor, adica peste 82 de ani;
  • Japonezii considera ca apartin unui regat solar, deoarece imparatul lor este descendentul divin al Zeitei Soarelui - Amaterasu Omikami;
  • Limba japoneza este o limba polisilabica, iar asocierea vocalelor cu consoanele face ca Nihongo (japoneza) sa aiba accente melodice;
  • Limba japoneza foloseste patru sisteme diferite de scriere, ceea ce implica o complexitate deosebita din punct de vedere ortografic. De aceea, in Romania exista foarte putine persoane specializate pe traduceri in si din limba japoneza. Tot din cauza complexitatii acestei limbi, tarifele practicate pentru servicii de traduceri japoneza sunt foarte mari. In Bucuresti exista cele mai multe birouri de traduceri autorizate specializate pe limba japoneza;

Limba japoneza nu este limba oficiala in Tara Soarelui Rasare, nu este mentionata ca atare in constitutia Japoniei.

Perfecta pentru plaja

Costumul de baie poate deveni o problema atunci cand nu ai un corp bine proportionat, precum unui model. Din aceasta cauza trebuie sa ne informam inainte de a merge la cumparaturi pentru vacanta de vara. 

Greselile sunt des intalnite si nu am vrea ca partile mai putin frumoase sa fie puse in evidenta, iar cele care sunt foarte bine proportionate sa fie ascunse.
Specialistii s-au oferit sa ne dea cateva sfaturi in alegerea costumelor de baie: in primul rand trebuie sa stim culorile care sunt in potrivite siluetei noastre si in al doielea rand este necesar sa aflam cu ce tip de costum de baie ne-ar sta bine.
Pentru a avea un aspect stilat si bine structurat, in cazul in care bustul este mic si nu ne prea avantajeaza trebuie sa optam pentru un sutien cu push-up sau cu volane. In schimb, daca avem un bust mare si dorim ca acesta sa iese in evidenta, putem alege un costum din doua piese in care sutienul sa fie cu baleen si bretele, exact ca cele clasice.

Corpul atletic poate fi accesorizat cu un costum de baie tot din doua piese. Recomandarea specialistilor spun ca sutienul trebuie sa fie unul simplu, fara bretele iar slipul poate fi unul boyshort. Umerii lati pot fi acoperiti cu un sutien cu bretea pe o singura parte. Daca dorim ca mai multe zone sa fie acoperite putem achizitiona un costum de baie intreg, de o culoare inchisa.

Grijile mari zboara cu un masaj bun

Sa te relaxezi e lucru mare in ziua de azi, mai ales atunci cand vine vorba despre propria casa. Cand ai o familie numeroasa, nu iti mai permiti, cel putin ca mama, sa te relaxezi asa cum ai vrea, nu mai timp de tine, si in niciun caz nu mai ai timp sa te rasfeti. Trebuie sa iti dedici tot timpul familiei, sa faci curat, sa faci mancare, sa speli haine, sa pui pachete pentru serviciu sau pentru scoala, chiar daca ideal ar fi sa primesti ajutor.

Desigur ca ajutorul vine exact atunci te astepti mai putin in unele cazuri, insa in alte cazuri trebuie sa astepti sa creasca cei mici, ori sa ramana sotul somer ca sa se plictiseasca acasa. Si cine nu si-ar dori sa aiba o camera de relaxare, in care sa nu fie deranjat, o camera pe care sa o foloseacsa exact atunci cand simte ca nu mai poate, sa nu mai auda tipete de copii, sa nu mai auda problemele ce tin de gospodarie sau alte zgomote naucitoare. Iar in acea camera sa fie si un scaun de masaj, care sa iti ofere clipe de rasfat, in care sa te asezi pur si simplu si sa uiti de toate grijile. Ei bine, un scaun cu masaj nu poate sa iti stearga toate grijile, insa cu siguranta poate sa te ajute sa uiti de ele pentru cateva momente, iar daca nu reusesti sa te scufunzi in uitare, atunci cel mai bun remediu este sa rezolvi problemele.

Chiar daca adesea grijile mari zboara cu un masaj bun, problemele mari nu se sterg in acest mod, inas tine de noi cum lasam sa curga fiecare zi si tot de noi tine felul in care vedem micile sau marile obstacole si incercari ale vietii noastre.

Masca cu vin rosu

Orice femeie isi doreste sa aiba un ten sanatos si cu un aspect proaspat. Pentru ca multe dintre femei sunt bune gospodine, ele stiu ca unele alimente din bucatrie le ajuta la curatarea tenului.
De curand s-a descoperit ca vinul rosu face minuni cu tenul nostru daca este aplicat corect si in cantitati necesare. Vinul continte polifenoli care sunt antioxidanti si mentin sanatatea tenului. De asemenea, acesta este un remediu foarte bun impotriva imbatranirii pielii.
Aceasta bautura a lui Bachus, pe langa multe alte beneficii, reda elasticitatea pielii si reduce ridurile fine.
Masca cu vin rosu este foarte simpla de preparat. Trebuie amestecat un albus de ou cu trei lunguri de vin rosu, o lingura de miere si o lingurita de zahar. Din acest amestec va rezulta o crema care, mai apoi, se va aplica atat pe fata cat si pe gat. De mentionat este ca zona pleoapelor trebuie evitata.
Aceasta masca cu vin trebuie aplicata dupa o baie calda si este recomandat sa fie mentinuta timp de zece minute. In acest timp, pozitia corpului trebuie sa fie pe orizontala, intinsa.
Pentru ca totul sa fie complet, se pot pune 2 felii se castravete pe pleoape.

Rezervoare hidrofor

Pentru cei care locuiesc la casa si nu au sansa de a obtine apa curenta dintr-o zona apropiata, pentru cei care au gradini foarte mari de udat, mai ales acum ca vine vara si daca au o bucatica de pamant, cum se zice, cu siguranta vor foarte mult sa planteze ceva anume, macar asa din pasiune, si nu pentru a face cultura maisva, pentru toata lumea exista solutii.

Aceste solutii se numesc rezervoare hidrofor shop-einstal.ro care ajuta foarte mult la colectarea apei si desigur la canalizarea intregii ei capacitati catre locurile dorite. Desigur ca rezervoarele sunt de mai multe marimi si confectionate din materiale diferite, insa de mentionat este ca rezervorul se va alege si in functie de spatiul in care dorim sa il utilizam, cat si in functie deduritatea materialului. Unele rezervoare nu sunt atat de rezistente, insa daca destinatia lor nu este una cu grad ridicat de dificultate atunci se pot folosi si din acele modele mai mici si mai subtiri. Rezervoarele pentru hidrofoare pot avea de la 24 de litri capacitate stocare, pana la o suta de litri, desigur chiar si peste, acestea mai mari fiind realizate la comanda.

Cum se alege insa un hidrofor rezervor daca nu avem experienta in acest tip de utilaje? Este foarte simplu daca apelam la o firma specializata, insa si mai simplu este sa ne documentam putin si sa facem tot posibilul ca sa avem in cele din urma cea mai buna varianta aleasa. Trebuie mentionat ca un rezervor hidrofor are la baza un vas format din otel, iar la interior are o membrana interschimbabila, realizata din butil o valva care induce presiune, cat si un racord care merge direct catre instalatie, ceea ce il face destul de simplu de atasat la hidrofor. La final, pompa este cea care umple membrana cu apa.

10 metode eficiente de a scapa de depresie

Ai o viata sociala pozitiva. Incearca sa fii sociabil, sa fii „cald” cu ceilalti, sa-i asculti, fii pozitiv in interactiunile cu ei, ia parte la activitati comune. Incurajeaza-i pe apropiatii tai sa renunte la telefonatul si ascultatul vaicarelilor tale legate de singuratate si depresie si sa vina sa te viziteze personal, sa stati de vorba, sa barfiti poate, sa radeti, sa iesiti la o plimbare. Evitati sa ii puneti in situatia de a le fi mila si a o arata-o sau sa se considere vinovati de persistenta depresiei voastre.

Inceteaza sa te comporti „rau”. Cand te plangi, plangi, cand discuti probleme, prietenii tai raspund cu simpatie si grija. Din nefericire acest timp de impulsuri si raspunsuri nu fac altceva decat sa mentina depresia. Aceste recompense pasive nu fac decat sa alimenteze depresia. Multi depresivi mananca in exces, cheltuiesc bani aiurea, se drogheaza sau intretin relatii sexuale pur si simplu dintr-un impuls primar si fara niciun pic de sentiment. Incercati sa eliminati astfel de comportamente deviante si totul va fi bine.

Fii realist. Reanalizeaza asteptarile tale si prioritatile in viata si ajusteaza-le in conformitate cu realitatea. De obicei, depresivii cred ca nu pot fi fericiti fara un iubit, un anumit obicet, fara bani. Ca sa treci peste aceste obiceiuri, accepta situatia in care te afli si nu cauta scuze sau refugii facile.

Fa schimbari. Nu te mai comporta asa cum iti dicteaza depresia. Schimba gandirea negativa cu cea pozitiva, zi de zi. Foloseste tot ce stii si poti pentru a rezolva problemele, ori de cate ori apar si nu te teme de urmarile care de multe ori sunt inexistente-doar depresia iti da impresia ca orice actiune a ta poate avea urmari neprevazute si rele. O arma puternica impotriva depresiei este umorul, care distruge gandirea negativa…

Devino activ. Exercitiile si hranirea echilibrata sunt esentiale pentru a depasi o stare depresiva. Nu exista leac rapid pentru depresie, insa un mod de viata activ poate contribui la controlul emotiilor si ne poate imbunatati stilul de viata. Nu e neaparat sa alergi la maraton, insa 30 de minute de plimbare zilnica este excelenta pentru a incepe sa „lupti” cu o depresie urata.

Controleaza gandirea. Nu mai folosi cuvantul „deprimat” in vorbire. Inlocuieste-l cu niste cuvinte pozitive, cu ganduri pozitive, gandeste-te la cele mai placute perioade din viata ta, dar nu trai numai din amintiri. Ai grija sa te implici in momente pozitive, memorabile, frumoase, alaturi de prieteni, familie si apropiati.