Archi. Pe malul Marii Caspice, in sudul Rusiei, exista un mic sat numit Archib. Cu o populatie care nu numara mai mult de 1.200 de indivizi, aceasta asezare este ultimul loc de pe glob unde se vorbeste limba Archi. Similara cu doua limbi regionale, Avar si Lak, limba Archi este considerata de lingvisti o limba unica, cu propria „organicitate”. Ceea ce este incredibil la aceasta limba este faptul ca pentru fiecare verb dat exista 1.5 milioane de conjugari. In engleza sau romana, de exemplu, un verb poate avea nu mai mult de 10-12 conjugari. In functie de situatie, in limba Archi exista 1.5 milioane de conjugari de fiecare verb. Un alt lucru interesant este si folosirea „fricativelor velare laterale mute”, cum le numesc lingvistii-astfel de sunete le regasim in pronuntia cuvantului „Bach”, sunetul final care seamana cu „ci”-ul romanesc insa e diferit in pronuntie.
Yupik. Yupik denumeste o familie de cinci limbi vorbite de locuitorii Siberiei si in sudul Alaska. Fiecare dintre cele cinci limbi este similara, insa in vorbirea dintre doi locuitori din zone diferite vor exista probleme care tin de neintelegerea cuvintelor vorbite-insa gratie structurii frazei si foneticii similare o conversatie de baza va putea avea loc. Yupik este un limbaj „polisintetic”-uneori cuvintele sunt create si au un inteles specific unei situatii. De exemplu, un cuvant are sens doar intr-o anumita situatie, de exemplu inainte de a pleca la vanatoare, iar fiecare parte din el nu are sens decat luata impreuna cu celelalte.
Pawnee. Tot din familia limbilor polisintetice face parte din Pawnee, vorbita de indigenii din Nebraska. Alfabetul e simplu-noua consoane si opt vocale-insa exista foarte multe cuvinte care contin si 30 de silabe-majoritatea cuvintelor au cam 10 silabe. Din nefericire, aceasta limba este in declin, pentru ca tinerii din respectivele comunitati prefera sa invete engleza si nu Pawnee, ceea ce inseamna ca in cativa ani limba nu va mai exista.
Sentinelese. Este foarte interesanta pentru ca… nu stim nimic despre ea. Provenind de undeva din Oceanul Indian, de pe o mica insulita, Sentinelese nu a putut fi „explorata” din pricina locuitorilor insulei respective care au relatii foarte stricte cu exteriorul-trag cu sageti in toti cei care se apropie de insula. Sentinelese este asemanatoare cu Andamanese-toate substantivele din aceasta limba sunt bazate pe o parte a corpului-doar pentru ca sunt apropiate din punct de vedere geografic. In rest pana la ora actuala nu s-a aflat mai nimic despre particularitatile ei.