Ai o viata sociala pozitiva. Incearca sa fii sociabil, sa fii „cald” cu ceilalti, sa-i asculti, fii pozitiv in interactiunile cu ei, ia parte la activitati comune. Incurajeaza-i pe apropiatii tai sa renunte la telefonatul si ascultatul vaicarelilor tale legate de singuratate si depresie si sa vina sa te viziteze personal, sa stati de vorba, sa barfiti poate, sa radeti, sa iesiti la o plimbare. Evitati sa ii puneti in situatia de a le fi mila si a o arata-o sau sa se considere vinovati de persistenta depresiei voastre.
Inceteaza sa te comporti „rau”. Cand te plangi, plangi, cand discuti probleme, prietenii tai raspund cu simpatie si grija. Din nefericire acest timp de impulsuri si raspunsuri nu fac altceva decat sa mentina depresia. Aceste recompense pasive nu fac decat sa alimenteze depresia. Multi depresivi mananca in exces, cheltuiesc bani aiurea, se drogheaza sau intretin relatii sexuale pur si simplu dintr-un impuls primar si fara niciun pic de sentiment. Incercati sa eliminati astfel de comportamente deviante si totul va fi bine.
Fii realist. Reanalizeaza asteptarile tale si prioritatile in viata si ajusteaza-le in conformitate cu realitatea. De obicei, depresivii cred ca nu pot fi fericiti fara un iubit, un anumit obicet, fara bani. Ca sa treci peste aceste obiceiuri, accepta situatia in care te afli si nu cauta scuze sau refugii facile.
Fa schimbari. Nu te mai comporta asa cum iti dicteaza depresia. Schimba gandirea negativa cu cea pozitiva, zi de zi. Foloseste tot ce stii si poti pentru a rezolva problemele, ori de cate ori apar si nu te teme de urmarile care de multe ori sunt inexistente-doar depresia iti da impresia ca orice actiune a ta poate avea urmari neprevazute si rele. O arma puternica impotriva depresiei este umorul, care distruge gandirea negativa…
Devino activ. Exercitiile si hranirea echilibrata sunt esentiale pentru a depasi o stare depresiva. Nu exista leac rapid pentru depresie, insa un mod de viata activ poate contribui la controlul emotiilor si ne poate imbunatati stilul de viata. Nu e neaparat sa alergi la maraton, insa 30 de minute de plimbare zilnica este excelenta pentru a incepe sa „lupti” cu o depresie urata.
Controleaza gandirea. Nu mai folosi cuvantul „deprimat” in vorbire. Inlocuieste-l cu niste cuvinte pozitive, cu ganduri pozitive, gandeste-te la cele mai placute perioade din viata ta, dar nu trai numai din amintiri. Ai grija sa te implici in momente pozitive, memorabile, frumoase, alaturi de prieteni, familie si apropiati.