My Blog List

Drepturile angajatului detasat

Orice angajator din Romania poate decide la un moment dat detasarea unuia sau mai multora dintre angajatii sai. Detasarea se poate face fie in tara, fie in afara teritoriului tarii, in acest din urma caz detasarea trebuind sa se supuna unor reguli tinand atat de Codul Muncii cat si legislatiei europene in materie.

Pentru ca un salariat roman sa poata fi detasat intr-o tara membra a Uniunii Europene in conditii legale este necesara obtinerea formularului A1 de catre angajator, care poate apela la o echipa de specialisti, asa cum este http://www.xbt.ro pentru obtinerea actelor necesare intocmirii dosarului si pentru obtinere formular A1 necesar.

Orice salariat din Romania care urmeaza a fi detasat intr-o tara membra a Uniunii Europene trebuie sa isi cunoasca drepturile privitoare la detasare si sa stie care sunt conditiile in care isi va desfasura activitatea in urmatoarea perioada.
Detasarea se poate dispune pe o perioada de maximum un an, cu posibilitatea ca aceasta sa fie prelungita in conditii exceptionale.

Drepturile cuvenite salariatului detasat sunt mentionate in articolul 47 din Codul Muncii si ele trebuie respectate ca atare de catre angajatorul din Romania. De asemenea, angajatorul roman are si obligatia, conform legii, de a lua toate masurile pentru ca angajatorul la care salariatul sau urmeaza a lucra ca si detasat sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariat, iar in caz contrar angajatorul roman va fi cel care va indeplini obligatiile fata de salariatul sau.

Cea mai importanta prevedere pentru angajatul detasat intr-un stat membru UE este ca pe toata perioada detasarii salariatul va beneficia de drepturile care ii sunt mai favorabile – fie ca este voba despre drepturile de la angajatorul sau initial, cel din Romania, fie ca este vorba despre drepturile de la angajatorul la care este detasat. Drepturile se acorda de catre angajatorul la care s-a dispus detasarea.