Virusurile transmise pe cale sexuala. Daca vrei sa stii cum se transmit diferite boli, nu prea ai cum sa experimentezi; ca sa imbolnavesti oamenii voit nu ai voie pentru ca risti puscarie si nu este etic. Primul studiu documentat al unui virus de la insecte, dezvoltat in insecte, transmis prin contact sexual neprotejat, mai degraba decat prin intepatura de tantar, a aparut din greseala. Biologistul american Brian Foy si-a pierdut viata dupa ce a fost intepat de tantari, pe cand era in Senegal. Sotia sa, Joy, nu a parasit Colorado. Speciile de tantari care transmit febra Dengue nu traiesc in Colorado, asa ca, atunci cand si sotia sa s-a imbolnavit, ei au realizat ca mediul de transmisie trebuia sa fi fost altul. Cercetarile ulterioare si probele prelevate au adus la lumina faptul ca Foy avea de fapt boala Zika, ale carei simptome se confundau adesea cu febra Dengue. Cum si sotia sa era bolnava dar nu avea cum sa ia boala pe cai normale, expertii au venit cu alta explicatie. Boala se transmise pe cale sexuala, cand Foy s-a intors din excursie si s-a „descarcat” dupa atata timp petrecut departe de o femeie.
Upsalite, „materialul imposibil”. Sunt o multime de locuri unde chiar e nevoie ca lucrurile sa fie uscate, de exemplu in electronica sau in fabricile de medicamente. Poate este surprinzator, insa cel mai eficient absorbat de apa din lume a fost descoperit din greseala. „Materialul imposibil” era de neconceput, asa ca cercetatorii de la Universitatea din Uppsala au inceput sa se gandeasca cum sa demonstreze contrariul. Raspunsul l-au gasit dupa ce au lasat un experiment „de capul lui” de vineri pana luni. S-a format astfel un gel care continea materialul de care aveau nevoie. Un singur gram absorbea apa de pe 800 metri patrati, iar energia pentru a-l produce era mai putina. Dupa un an, au pus la punct procesul si materialul-minune a inceput sa se produca in serie.
Ratustele de cauciuc. Sa urmaresti curentii oceanului poate fi cam complicat. Cum oceanele sunt cam mari si aruncatul de obiecte in ele e interzis, cele 10.000 de containere care tot cad din greseala in apa au fost punctul de start pentru un experiment ciudat. Un container gasit in Oceanul Pacific in 1992 a avut un rol urias in intelegerea „functionarii” oceanelor. Containerul continea 29.000 de jucarele plutitoare pentru baita copilasilor micuti-erau castori rosii, broaste testoase albastre, broaste verzi si ratuste galbene. Unele dintre animalute au ajuns prin Hawaii, altele prin Alaska, altele pe la Cercul Polar, alte prin Scotia sau pe coastele Australiei. Ratustele i-au ajutat pe oceanografi sa inteleaga si sa masoare timpul in care curentii ocenaului fac un circuit complet, o rotatie completa, ceea ce inainte era imposibil de stiut. Cateva mii de ratuscele galbuie inca mai plutesc in deriva cine stie pe unde, asa ca data viitoare cand sunteti pe plaja prin vreo destinatie straina uitati-va cu atentie dupa una si luati-o; va va purta noroc, cu siguranta…