My Blog List

Singuratatea a ucis mamutii

Este ceva foarte emotionant in a fi printre ultimii din specia ta mai ales cand nimeni nu te poate salva de la extinctie. Dupa doua prabusiri drastice in ceea ce priveste numarul de mamuti, ultimii au ajuns sa traiasca in insule de pe coasta Rusiei. Pentru 6.000 de ani, cativa mamuti au incercat sa supravietuiasca in acele insule.

Pe masura ce populatia continua sa se diminueze ei s-au apropiat de sfarsitul inevitabil. Se estimeaza ca dupa al doilea declin puternic al populatiei, cand au murit 300-1.000 de mamuti, populatia ramasa nu a mai fost in stare sa se refaca. Ridicarea nivelului apelor a dus la izolarea celor ramasi, formarea unor minigrupuri care au incercat sa traiasca intr-o singuratate groaznica. Dupa ce populatia s-a recuperat cumva dupa prima scadere cam in 100.000 de ani, izolarea si conditiile neprielnice au dus intr-un final la disparitia speciei.

Cercetatorii inca nu stiu sigur ce s-a intamplat cu populatia ramasa, insa cand s-a descoperit genomul mamutilor, au aflat cam cat de rau a fost sa fii printre ultimii din specia ta.