My Blog List

Traditii de Halloween : atunci si acum

Halloween (prescurtarea de la" All Hallows Eve"), nu este o sarbatoare celebrata in toate culturile. Este sarbatorita mai ales in culturile occidentale, cum ar fi Irlanda, SUA, Canada, Puerto Rico, Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda.

Halloween-ul este sarbatorit in noaptea de 31 octombrie. Oamenii care se bucura in aceasta zi de multe ori fac acest lucru cu numeroase traditii, cum ar fi trick or treat, costume si masti speciale, focuri mari de tabara, participari in "casele bantuite", dulciuri in special bomboane ori sculpturi din dovleci. Multe traditii au fost  preluate de la majoritatea imigrantilor din Irlanda si Scotia .

O traditie de Halloween, care se intinde pe mai mutle secole este imbracarea in costume si masti. In trecut, se spuneas ca aceste masti ar fi trebuit sa sperie spiritele rele. Cu toate acestea, costumele moderne variaza de la creaturi "infricosatoare" la personajele istorice, in functie de preferinta persoanei .

Copiii care se imbraca in costume vor cere de multe ori „trick or treat” (o activitate care dateaza din 1911). Copiii vor merge din usa in usa si cer cadouri folosind expresia aceasta. Proprietarul va oferi un cadou de Halloween (de obicei, bomboane) in sacurile copiilor , iar copiii vor pleca la urmatoarea casa.

O alta traditie a Halloween-ului este de a avea un festival care implica un foc de tabara. Aceasta traditie este din cultura celtica, care credea ca focul atrage insectele, care la randul lor ar atrage liliecii in zona. Acest lucru era esential pentru convingerile lor ca granitele dintre vii si morti se suprapun in noaptea de 31 octombrie .

O traditie mai moderna a Halloween-ului este de a sarbatori noaptea la o petrecere cu costume. Participanti se imbraca in diferite costume si isi viziteaza prietenii. Aceste petreveri constau in activitati cum ar fi concursul de costume, jocuri cu mere (oamenii baga capul intr-un butoi umplut cu apa si sa incearca sa prinda un mar doar cu dintii), vizionarea de filme de groaza si recitarea povestilor de groaza .

Sculptura in dovleci este o alta traditie de Halloween. Consta in golirea unui dovleac si sculptura unui chip morbid pe el. Ulterior, acesta este iluminat cu o lumanare (care este plasata in interiorul dovleacului) si plasat afara pentru a distra oamenii care trec prin zona.

Desi aceasta sarbatoare este celebrata cu fericire si bucurie , unele culturi sunt jignite de creaturile demonice si infricosatoare, care sunt prezente in festivitatile de Halloween. Fundalul acestei sarbatori este invaluit in mister si folclor, dar in cele din urma decizia finala iti revine tie. Indiferent daca alegeti sau nu sa sarbatoriti in aceasta zi  pe cei care au rtevut in lumea de dincolo, incheind sezonul de recoltare (ca in cultura galeza) sau folosindu-l ca o scuza pentru a avea o petrecere cu costume cu prietenii tai, depinde numai de convingerile tale .

Daca alegeti sa sarbatoriti aceasta ocazie festiva in acest an, incercati unele dintre aceste traditii  cu familia si prietenii. Puteti alege o fantezie de Halloween cu masca si rochii de bal sau te poti imbraca precum super-erouul preferat . Amintiti-va, ideea principala a sarbatorio moderne de Halloween este sa te distrezi alaturi de cei dragi si sa te bucuri de unele alimente delicioase.