Unde isi doarme somnul de veci submarinul U-26? In 1914, la putin timp dupa ce Primul Razboi Mondial a izbucnit, Locotenentul Comandant Egewolf von Berckheim a fost numit sa conduca operatiunile de pe submarinul U-26. Acesta a reusit sa scufunde patru vase inamice, inclusiv un crucisator rusesc, Pallada. Un an mai tarziu, submarinul a disparut in Marea Baltica, impreuna cu echipajul de 30 de indivizi. Peste ani, teoriile au abundat despre situatia reala care a dus la disparitia submarinului-unii au spus ca a fost distrus de o mina, altii ca a patit ceva la motor.
Expertii au crezut pana si ca a ajuns undeva pe coastele Letoniei insa dovezile s-au incapatanat sa apara. La inceputul lui 2014, ramasitele submarinului U-26 au fost descoperite in vestul golfului findlandez. In timpul razboiului, zona respectiva a fost minata exccesiv de rusi pentru a bloca accesul germanilor. Aici si-a gasit sfarsitul si submarinul german. Ciudat, submarinul a fost descoperit in aceleasi ape in care zace si Pallada. La fix 100 de ani de la prima iesire „in lume” a submarinului, epava submarinului a fost gasita, alta coincidenta stranie.
Cimitirul antic al balenelor, din Chile. Acum patru ani, in desertul Atacama din Chile a fost descoperit un imens cimitir al balenelor. Fosilele uriase ingropate sub straturi de roca i-au uimit pe cercetatori care nu si-au putut explica de ce 40 de specii au sfarsit in acelasi loc. Nimeni nu a mai trecut prin zona pentru ca studierea ramasitelor balenelor sa fie facuta cu atentie. Specialistii in imagistica 3D de la Smithsonian au venit cu o explicatie plauzibila.
Mamiferele marine murisera in patru perioade distincte pe o perioada de 20.000 de ani, inainte sa fie acoperite de straturile de roci si nisip. Moartea lor a survenit pe fondul unor substante toxice ingerate, provenite de la specii ucigase de alge, care se mai gasesc si astazi in apele chiliene. Fierul spalat de pe Anzi ajunge in ocean, cauzand o multiplicare exccesiva a algelor toxice, cu efecte dezastruoase asupra vietii acvatice locale. Mostrele de sedimente luate din Chile contin si mici particule de apatite, ramasite de la algele toxice ucigase.