Nodul in gat. Ati fost vreodata asa de tristi incat ati simtit un nod in gatlej desi stiati clar ca acolo nu se afla nimic fizic? Asta se intampla foarte des celor care au primit o veste foarte proasta, trista sau care sunt pe punctul de a izbucni in plans. Nodul in gat e o reactie fireasca la sistemul de aparare al omului, care se declanseaza cand individul e pus in pericol sau e sub un stres imens, intens. In situatii emotionale, corpul pompeaza sange si oxigen in creier si muschi pentru a-i ajuta sa reactioneze mai rapid. Inima va pompa mai mult sange in organism, iar respiratia va deveni din ce in ce mai frecventa. Pentru a facilita aceste procese, coardele vocale, glota, se maresc pentru a permite intrarea unei cantitati mai mari de aer care sa treaca prin gat. Cu toate acestea, cand o persoana incearca sa inghita, glota trebuie sa se inchida. Muschii functioneaza unul impotriva celuilalt, cauzand senzatia de nod in gat.
Sindromul vibratiei-fantoma. Daca folositi telefonul mobil sau al dispozitiv electronic cu vibratii, probabil ca deja ati experimentat fara sa stiti sindromul vibratiei-fantoma. In esenta, simti vibratii in buzunar, scoti telefonul, si vezi ca telefonul e pe stand-by, inchis. Nimic nu a facut dispozitivul sa vibreze si cu toate astea ati simtit clar vibratia… In 2010, un studiu a scos la iveala faptul ca 68% dintre cei care folosesc asemenea vibratii au experimentat fenomenul vibratiilor-fantoma in mod frecvent. Creierul interpreteaza gresit alte informatii senzoriale-motorii, cum ar fi o miscare usoara a hainelor de pe noi, ca pe niste vibratii si anticipeaza apelurile prin intermediul dispozitivului.
Fiori pe sira spinarii. Fiorii pe sira spinarii si pielea de gaina ni se intampla in fel de fel de situatii. De obicei manifestarile apar in momente de stres maxim, ca atunci cand o persoana e in pericol. Asta afecteaza hipotalamusul, sectiunea din creier care controleaza anumit functii ale sistemului nervos central, care elimina in corp cantitati uriase de adrenalina pentru a pregati corpul sa reactioneze la o situatie.
Muschii se contracta, parul se ridica, de unde si pielea de gaina. Aceeasi reactie apare si atunci cand oamenii traiesc emotii intense precum dragostea, socul, fericirea. Muzica ne face sa simtim fiori pe sira spinarii pentru ca provoaca trairi puternic emotionale oamenilor, determinand creierul sa elibereze adrenalina.