My Blog List

Tesaturile traditionale din Laos

Luang Prabang este centrul industriei textile in Laos. Oamenii care se ocupa de tesaturi si de crearea unor modele exceptionale, cum sunt si cei din tribul Katu, inca mai lucreaza si isi dezvolta tehnicile mereu pentru a scoate la lumina adevarate opere de arta in domeniul textil. In ultimii ani turismul in Laos s-a dezvoltat asa de mult incat anual peste 3.3 milioane de vizitatori internationali pasesc in zona respectiva, cei mai multi din China si Thailanda.

Desi e bine ca exista turisti straini si se castiga bine in turism, numarul prea mare de indivizi veniti in vizita a afectat industria textila. Pentru a face fata unei cereri foarte mare dintr-odata, comerciantii vand textile fake cu marca Laos, materialul folosit fiind matase thailandeza sau vietnameza, de proasta calitate si cu o textura foarte rigida. Din fericire niste initative laudabile au fost luate pentru a stopa aceasta problema.

O organizatie non-guvernamentala a creat lectii si cursuri ad-hoc pentru turisti pentru a-i invata despre traditia tesaturilor din Laos si despre cum sa distinga intre o tesatura originala si una falsa, de proasta calitate. Se crede ca prin invatarea caracteristicilor tesaturilor din Laos si prin cunoasterea istoriei lor turistii vor putea mai usor sa se fereasca de materialele de o calitate indoielnica.