My Blog List

Ce sunt jocurile de sociatate?

Poate parea destul de greu de crezut, insa, in trecut, cand nu existau formele moderne de socializare pe care le detinem astazi, o principala forma ca oamenii sa se intalneasca in diferite cercuri o reprezentau serile in care se organizau jocuri.

Jocurile de societate cunoscute astazi sub denumirea de boardgames, au existat inca din cele mai vechi timpuri, luand nastere in cadrul unor culturi si civilizatii stravechi chiar inainte de alfabetizare, dovada stand o serie de documente si artefacte. In Romania jocurile de tip boardgames s-au bucurat si se bucura inca, de un real succes luand o amploare deosebita, existand seri dedicate acestor tipuri de activitati oragnizate de diferite locatii din diferite orase ale tarii. Jocurile de acest gen au la baza anumite piese sau elemente ce presupun miscarea lor pe o suprafata de joc, si se bazeaza pe anumite reguli. Cel mai cunoscut joc de acest tip de o mare parte dintre practicanti este Monopoly, fiind unul dintre cele mai jucate din intreaga lume.

O scurta trecere in revista a jocurilor de masa presupune amintirea a celor mai jucate din toata lumea. Primul de acest gen este ‘’Carcassone’’, ce se bazeaza pe construirea unei harti de catre fiecare jucator, aceasta realizandu-se prin intermediul unor piese ce contin parti ale drumurilor pe care fiecare participant al jocului trebuie sa-l construiasca. In joc exista si factori de risc, aparitia in timpul sau, a asa numitilor hoti, care-ti pot ingreuna atingerea scopului jocului, facandu-l mai palpitant. ''Ticket to ride'' este unul din jocurile ce merita amintit ca fiind cel mai cunoscut boardgames, si consta in faptul ca, fiecare jucator are indatorirea de a construi o cale ferata de-a lungul unui continent. Fiind unul din jocurile cele mai jucate, s-au realizat si extensii ale jocului ce au menirea de a-l face mai interesant adaugandu-i un grad de dificultate mai ridicat. In cazul in care aveti o imaginatie si intuitie functionale ‘’Dixit’’ este alegerea potrivita, fiind un joc bazat pe carti pe care sunt imprimate imagini ce corespund unor simboluri.

Pe langa scopul principal acela de a distra jucatorii, jocurile de tip boardgames aduc si un beneficiu puternic in cadrul psihologic, ele dezvoltand capacitatea de anticipare, sporesc imaginatia, dar au si efect de destindere dupa o zi grea petrecuta la birou.