Fundul din lemn este periculos. Este un mit care spune ca e nesanatos sa tai carne cruda pe fund de lemn. Ideea e ca lemnul e poros si absoarbe bacteriile, crescand riscul infectarii cu E.coli sau salmonella atunci cand se taie pe ea legume si alte ingrediente. Chiar s-a recomandat sa folosim funduri din plastic pentru taiat orice fel de ingrediente. Fundul din lemn se poate dezinfecta destul de simplu si e sigur, spun cercetatorii.
Bacteriile nu au cum sa se transfere rapid din lemnul fundului pe diverse alte alimente. Proprietatile absorbante ale lemnului ajutat directionarea bacteriilor adanc in fibrele sale, determinand disparitia lor de pe suprafata de taiat. Initial, bacteriile erau vii in lemn, dar erau prea departe de suprafata ca sa faca ceva. Doar daca se dadea cu apa sub presiune se puteau depista bacteriile in lemn. Bacteriile se agata de lemn,a sa ca fundul din acest material e mai avantajos decat plasticul. Ca sa vada daca are dreptate, un cercetator a simulat ce se intampla in timpul taiatului. A luat un cutit si a taiat ceva pe un fund cu bacterii, apoi a racait suprafata cu varful cutitului. La final a curatat suprafata si a testat daca mai sunt bacterii.
Mai multe erau pe cele din plastic zgariat decat in cele din lemn. E adevarat ca plasticul se curata mai usor decat lemnul, dar fundul din lemn cu multe zgarieturi de la taiat e ca unul nou, in vreme ce fundul din plastic zgariat nu se putea dezinfecta si curata manual. Chiar si fundul din plastic poate fi curatat perfect cu un burete abraziv si apa fierbinte, detergent, suc de lamaie.