Deja vu este un sentiment care se defineste prin senzatia ca s-a intamplat deja ceva ce are loc in momentul prezent. In privinta modului in care se intampla asa ceva, o teorie spune ca exista un delay intre momentul in care imaginea atinge ochiul si cel in care ajunge sa fie inregistrata si procesata de catre creier. Desi nu se stie sigur daca este adevarata aceasta ipoteza, expertii sugereaza ca orbii nu au cum sa aiba parte de o astfel de experienta cu adevarat traumatizanta. Insa suficient de ciudat este ca acestia chiar pot sa se trezeasca in fata unui deja vu.
Universitatea din Leeds este in topul institutiilor academice care au expertiza in campul studierii deja vu. Cu toate ca fenomenul este un pic suparator pentru multi dintre noi, poate sa fie si mai enervant pentru cei care sufera de asa numitul deja vu cronic. Cercetatorii au documentat deja primul caz cunoscut al unei persoane fara vedere care trecuse prin asa ceva si au ajuns la concluzia ca e posibil sa fie si alte cazuri inca nedescoperite. Pentru un orb, un deja vu apare atunci cand isi dau concursul o serie de evenimente si de activitati. De exemplu, deja vu-ul poate aparea atunci cand cineva se deschide la jacheta si aude un anumit cantec la radio. Atunci experimenteaza acelasi sentiment pe care l-a avut si intr-un trecut obscur, ceea ce anuleaza ideea potrivit careia deja vu-ul apare atunci cand exista o intarziere intre comunicarea dintre nervul optic si creier. In cazul orbilor, sunetul pare sa declanseze acest sentiment, pe fondul unei conversatii si al unei senzatii de familiaritate. De multe ori combinarea sunetului cu mirosul determina producerea sentimentului ca s-a mai experimentat acel lucru.
Ca urmare, oamenii de stiinta nu mai cred in cauzalitatea produsa de stimuli, mergand mai nou pe o teorie ce tine de semnalele cerebrale care au anumite intreruperi si la impactul pe care-l are acest fenomen asupra familiaritatii resimtite in anumite circumstante.