My Blog List

Informatii despre dezumidificatoare

Dezumidificatoarele se impart in mai multe categorii, dupa principiul de functionare de care acestea dispun si dupa tipul de utilizare (pot fi dezumidificatoare profesionale, semniprofesionale sau casnice). Aparatele de acest tip sunt realizate si folosite pentru a controla umiditatea din diferite spatii in care este necesara scaderea sau cresterea umiditatii, cum ar fi: muzeele, arhivele, cramele, halele de productie. Totodata pot fi folosite si pentru uscarea sapilor, a zidurilor abia tencuite, a gletului, uscarea in urma inundatiilor, uscarea aparatelor inainte de montarea pachetului si in general in domeniul constructiilor.

Dezumidifcatoarele actioneaza in asa fel incat mentin o umiditate constanta in locuri in care aceasta inregistreaza o tendinta de crestere. Acestea se pot achizitiona atat in variante mari, pentru a actiona pe o suprafata intinsa, cat si mai mici, pentru a actiona pe o raza mai mica, cum ar fi o camera a unei case.

Criterii in alegerea unui dezumidificatoare:
  • Evaluarea volumului incaperii afectate de umezeala. In functie de acest criteriu, se poate opta pentru un dezumidificator profesional sau pentru unul casnic. Dezumidificatorul profesional va extrage umiditatea atat din aer cat si din structura cladirii sau incaperii in care este utilizat 
  • Stabilirea sursei de umiditate (cladire / camera nou construita, infiltratii, aerisire necorespunzatoare, inundatii s.a.m.d). 
  • Consumul de energie electrica (diferit in functie de capacitatea aparatului si de caracteristicile acestuia) 
  • Nivelul de zgomot (de regula in fisa tehnica a unui dezumidificator este precizat daca poate fi utilizat in timp ce desfasurati alta activitate sau daca nivelul de zgomot este ridicat si impiedica pe perioada de functionare realizarea de alte actiuni) 
  • Capacitatea de stocare a dezumidificatorului (dezumidificatoarele profesionale dispun de recipiente de stocare cu capacitate mare si necesita golirea o data sau de doua ori pe zi) 
  • Mobilitatea aparatului ales.

Foarte important este ca in general fiecare dezumidificator are prevazut un plutitor care opreste automat aparatul in momenul in care cuva este plina, eliminand posibilitatea unei eventuale inundatii. Apa poate fi evacuata si direct la canalizare prin cadere libera sau cu ajutorul unei pompe, la nivele mai inalte.