Bitcoin-ul e „moneda internetului”, o moneda digitala inventata de Satoshi Nakamoto in 2009, fiind deja folosita in mai multe tari, ocazional, pentru schimb si plati. Desi e tinta multor atacuri si are multe brese de securitate care pot fi exploatate hackeri, bitcoin-ul e destul de popular in toata lumea.
In Romania, conceptul de bitcoin a fost adus de George Rotariu, jucator infocat de pocher-a aflat de bitcoin si ce e aia afaceri cu bitcoini de la fratele sau-care a asigurat mai nou si existenta unui bancomat de schimb, unde bagi RON si ii transformi in Bitcoini-chiar in mai cineva a folosit prima data bancomatul iar tranzactia a fost un succes. In viziunea lui Rotariu, bitcoinul poate pica la un moment dat dar sistemul si filosofia din spatele sau va rezista indiferent de vremuri. Pe langa asta, bitcoin-ul va fi „in mana” oricarui pamantean in cativa ani si va fi folosit la cumparaturi exact asa cum se foloseste euro sau dolarul. Ca valoare, momentan un bitcoin are o paritate de 600 de dolari, la jumatate cat a avut in 2013, dar in scurt timp va creste spre 3.000 de dolari, cum estimeaza specialistii. Rotariu vrea sa aduca bancomatul si iesenilor sau timisorenilor, insa planurile sunt destul de greu de pus in practica, mai ales ca se urmareste si adaugarea altor monede pe langa bitcoin. Un pas important important a fost facut in Bucuresti, unde la un restaurant a existat un proiect pilot de plata in bitcoini.
Cel mai sigur e sa-i tinem in contul nostru electronic si sa nu ni-i gestioneze o companie, iar tranzactia pe care o faci trece printr-un server securizat canadian. Bancomatul e foarte simplu de folosit si presupune sa apropii dispozitivul inteligent unde ai contul cu bani normali si sa decizi cati bitcoini vrei si sa schimbi moneda „reala” in cea digitala. Comisionul e cam marisor, 3%. Ideea este, dupa mine, excelenta, insa cum bitcoin-ul e la inceput si lumea nu are incredere in el din cauza securitatii cam friabile, nu stiu cat de mult va prinde in Romania unde furturile de la ATM sunt la ordinea zilei si nimeni nu face nimic sa previna asta-hotii de bancomat sunt poate cei mai mari creativi ai tarii; poti tu sa pui n sisteme de protectie ca tot gasesc ei vreo scapare, vulnerabilitate si fura ce gasesc prin conturi si pe carduri…