My Blog List

Lucruri interesante despre bacteriile din intestinele noastre

Diabetul. Cei care au diabet de tip II stiu ca mai multe fibre consumate inseamna si o conditie imbunatatita. Consumul de fibre duce la aparitia unor bacterii bune care produc acizi grasi buni. Celulele epiteliale ale intestinelor sunt hranite, se reduce inflamatia si se controleaza mai usor si apetitul. Dupa doar 12 saptamani de dieta bogata in fibre de calitate, nivelul zaharului din sange scade mai usor si e mai simplu de controlat, se slabeste mai usor, nivelul de lipide e imbunatatit.

Dieta reechilibreaza si microbiomul din intestine, asa ca toti cei care sufera de diabet trebuie sa aiba o dieta cat mai sanatoasa. Anxietate si depresie. Cum ar fi viata noastra fara bacteriile din intestine? S-ar putea sa fim mereu anxiosi, depresivi, sa nu avem chef de nimic. Da, chiar daca nu credeti, bacteriile asa de mici ne pot influenta si starea de spirit. Prezenta lor determina schimbari in biologia moleculara din creier, din amigdala sau cortex. Aici avem senzorii si zonele ce raspund de emotii si de starea de spirit. In viitor s-ar putea sa putem trata anumite stari de spirit mai ciudate provocate de boli psihice prin modificarea bacteriilor din intestine. Cineva va avea de suferit, psihiatrii, care nu prea vor mai avea ce trata. Natura vs. hranire. Compozitia microbiomului difera de la o persoana la alta. Multa vreme s-a crezut ca aceasta diferenta vine din diferentele care exista in privinta genului, natura. Cercetari recente au aratat ca variatiile genetice contribuie doar in proportie de 2% la microbiom.

Dieta si stilul de viata influenteaza cel mai mult microbiomul si compozitia sa, hrana. Putem sa schimbam astfel compozitia microbiomului adoptand o dieta sanatoasa si un stil de viata cat mai inteligent. Incercati sa schimbati genomul, nu se poate, cu asta va nasteti. Puteti schimba insa microbiomul, ceea ce poate duce si la imbunatatirea sanatatii.