Atentatele de la finele anului trecut din Paris, care au emotionat o lume intreaga si care au instalat o stare de nesiguranta si de neliniste in Europa si in intreaga lume, mergand pana la teama oamenilor de a iesi din casa, de a merge cu metroul sau de a frecventa locuri cu factor de risc, au adus in atentia marelui public un nume nu atat de vehiculat la nivel general: acela al ISIS.
Mult mai multi romani, mult mai multi oameni in intreaga lume, stiu acum despre ISIS, comparativ cu cati stiau inainte de atentatele de la Bataclan si din alte puncte din capitala franceza din fatidica zi de vineri,13 in luna noiembrie a anului trecut.
130 de oameni au murit in noaptea de 13 noiembrie in Paris, printre acestia si romani, lasand in urma propriile povesti de viata, lasand in urma familii suferind, dar mai ales lasand in urma stari incerte, stari de ura si sete de razbunare, stari de nesiguranta, stari de furie si multe intrebari. Printre acestea cum a fost posibil ca fortele de siguranta franceze sa fie luate complet pe nepregatite? Si cat de posibil este sa se intample acelasi lucru pe nesimtite oriunde in lume, in orice moment, fara ca nimeni sa poata opri astfel de atentate.
In aceasta stare de incertitudine este foarte greu ca cineva sa isi mentina calmul, e foarte greu ca cineva sa poata gandi pacifist, sa nu dezvolte ura impotriva islamului. Insa nu trebuie sa uitam niciodata ca momente ca acestea, de criza profunda, sunt momente in care manipularea mass-media si propaganda fac cele mai multe victime.
Prea putini oameni au informatii reale, netrunchiate, prea putini stiu ce anume sta in spatele organizatiilor teroriste si cine le finanteaza sau care le este ideologia, pentru ca prea putine surse publica fapte si nu interpretari personale. Asa cum in cazul atentatului de la Bataclan stiam cu totii cine este vinovatul, ISIS (sau Statul Islamic sau Daesh), dar nu stiam cine este ISIS si ce anume vrea.
In realitate, discutiile despre ISIS (contrar a ceea ce vrea presedintele francez Francois Hollande sa spuna atunci cand anunta ca va incepe razboiul impotriva Statului Islamic – reducand totul la un rau care trebuie combatut) nu pot sa nu vizeze subiecte legate de interese economice, interese legate de rezervele de petrol, interese geopolitice, subiecte fierbinti in Orientul Mijlociu dintotdeauna.