My Blog List

Cum sa ai clasa energetica A trecuta in certificat de performanta energetica

Controversat si mult discutat dupa, dar mana cereasca pentru cei care au expertiza sa-l intocmeasca, certificat de performanta energetica este obligatoriu vrem nu vrem din vara lui 2013. Ideea introducerii sale este mai veche, insa au existat foarte multe diferende care au dus la amanarea impunerii sale pana anul trecut. Stabilind standardele de eficienta energetica ale unei cladiri sau locuinte, certificat de performanta energetica se obtine usor, prin depunerea unor acte la auditorul energetic ales, urmata de efectuarea unor masuratori si calcule la fata locului.

Notat de la A la G, nivelul de eficienta energetica este foarte important in cazul unei vanzari sau inchirieri pentru a se stabili un plus sau un minus de bani la pretul final de vanzare sau inchiriere, in functie de cat de bine intretinuta e locuinta. Pentru a ajunge insa la clasa A de eficienta energetica trebuie investit masiv in imbunatatirea locuintei. In prima faza, se schimba tamplaria, pentru a nu pierde caldura, se pun termopane de calitate, duble, cu tamplarie solida, se anvelopeaza toti peretii exteriori si interiori ai locuintei cu polistiren de calitate, cat de gros. De asemenea, se anvelopeaza si peretii care dau pe casa scarii, pe exterior si interior, daca nu exista caldura, avandu-se grija mereu sa nu existe „punti termice”, adica locuri pe unde pot aparea pierderi pentru ca polistirenul nu se uneste cu cel de dedesubt sau de deasupra.

Cel mai important aspect al imbunatatirii locuintei este alegerea unei centrale termice cu un randament foarte bun si o folosire cat mai buna a energiei pentru incalzirea fiecarei camere in parte. Un certificat de performanta energetica nu este optional, ci obligatoriu, poate fi luat oricand, nu in momentul vanzarii sau inchirierii, pentru a nu pierde timpul fara rost. Valabilitatea de 10 ani permite proprietarului sa-l foloseasca si la alte tranzactii viitoare, fara a mai avea nevoie de un altul si de alte ore pierdute pe drum.