Rinichii - Medicina traditionala Ayurvedica considera rinichii organe extrem de importante, datorita faptului ca actiunile lor sunt strans legate de sistemul nervos si de organele de reproducere. Ei sunt responsabili de filtrarea toxinelor din sange si impingerea lor spre vezica pentru a fi eliminate prin urina. Rinichii controleaza dezvoltarea oaselor si hranesc maduva, slabirea lor ducand la stari de anemie si deficienta imunitara.
Rinichii pot fi slabiti atunci cand se beau multe lichide dar si atunci cand se beau prea putine, prin activitate sexuala excesiva, prin alcool, prin medicamente diuretice si atunci cand rezistam prea mult timp impulsului de a urina.
In momentul in care rinichii nu filtreaza sangele complet, toxinele se acumuleaza si se stabilesc in rinichi si in tractul urinar. Din punct de vedere psihic, rinichii reprezinta sediul curajului si al vointei, dar cand sunt in deficienta apar sentimente de teama si spaima. Se stie ca o frica intensa poate duce la o urinare involuntara. Unii oameni pot avca mictiuni dese si scurte, neregulate si dureroase, urmate uneori de dureri de spate si de solduri. Uleiurile esentiale de lamaie, cedru, lemongrass, santal si portocale pot fi de ajutor.
Infectia rinichilor este specifica unei umori si este caracterizata de arsuri si urinari dureroase cu sange sau puroi de culoare galben spre rosu. Putem folosi urmatoarele uleiuri esentiale: lemongrass, izma, fenicul, coriandru, santal, lavanda, coada soricelului si musetel. Infectia tipului constitutional Kapha este caracterizata prin dureri surde, apasatoare si descarcari de mucus. Uleiurile esentiale specifice acestei umori sunt: ienupar, piper alb, scortisoara, patrunjel, eucalipt, smirna, busuioc, isop. Folosirea interna a uleiurilor diuretice de mai sus in mancare si bautura, 1-3 picaturi de trei ori pe zi pot alina durerile. Utilizarea externa sub forma de comprese, calde sau reci pot ajuta. Infectitle tractului urinar sunt foarte dificil de tratat daca urina pacientului este alcalina, deoarece bacteriile prefera un mediu alcalin. Aciduland urina cu acid ascorbic si consumand fructe de padure, putem echilibra organismul deoarece fructele de padure contin pigmenti care protejeaza tractul urinar, facand dificila instalarea coloniilor de microbi patogeni.
Activitatea vezicii urinare este strans legata de cea a rinichilor dar ea mai raspunde de functiile si de echilibrul sistemului nervos autonom. Vezica urinara stopeaza si elimina apoi fluidele reziduale venite de la tratament ea urmeaza aceleasi metode cu cele ale rinichilor.