My Blog List

Tratamentul melanomului


In urma diagnosticarii cu melanom, exista mai multe tipuri de tratamente care pot fi aplicate pacientului. Alegerea tipului de tratament se face in functie de stadiul in care se afla boala si de caracteristicile fiecarui pacient in parte.

Cele trei stadii ale melanomului

In cazul in care melanomul a fost depistat din timp, iar stadiul in care se afla tumoarea este unul incipient, metodele de tratare sunt mai putin dureroase, mai usor de aplicat si mai putin invazive. La melanomul primar, atunci cand acesta se afla doar la suprafata pielii, interventia chirurgicala este prima optiune. Astfel, excizia se produce in stadiul I, cand se va indeparta doar portiunea de piele care a fost afectata si putin din laturile exterioare de tesut. Totusi, chiar si dupa operatie, este necesar ca pacientul sa frecventeze cabinetul medicului dermatolog cat mai des, pentru a se asigura ca melanomul nu recidiveaza.

In cel de-al doilea stadiu al melanomului, interventia chirurgicala este completata de eliminarea unei cantitati mai mari de tesut, din jurul si dedesubtul leziunii, si poate naste necesitatea unor proceduri de chirurgie estetica, pentru a acoperi cicatricile cauzate de operatie.

Totusi, adevarul trist este ca majoritatea pacientilor ajung la medic abia dupa ce ating stadiul III, atunci cand mana medicului chirurg nu mai este suficienta. Tratamentul in acest stadiu este mult mai agresiv, este corelat cu administrarea interferonului (atunci cand sunt afectati si ganglionii limfatici), iar sansele de vindecare sunt mai scazute.

Metode de tratament

Tratamente precum chimioterapia sau radioterapia au efecte secundare greu de ignorat, care afecteaza starea psihica si moralul pacientului. Caderea parului, tulburari ale somnului, durere, stari de greata si voma, acestea sunt doar cateva dintre urmarile tratamentului. Dar ele pot fi combatute prin tratamente ambulatorii si medicamente antiemetice.

De exemplu, pentru a combate starile de oboseala cronica, se recurge la acordarea unui program mai lung de somn, necesar pacientului pentru a se reface in urma interventiilor medicale, pentru a opri voma provocata de dacarbazina se administreaza Zofran sau Anzemet, iar alimentatia echilibrata si exercitiile fizice pot usura intregul proces.

Ultimul stadiu al melanomului (cel metastatic) este foarte dificil de tratat, deoarece nu raspunde la stimulii externi, asadar rolul medicilor in acest caz este de mentinere a pacientului in viata, sub cele mai bune conditii, cu toate ca rata de supravietuire scade dramatic. Asta pentru ca melanomul se raspandeste si in celelalte zone ale corpului, inclusiv in plamani, ficat sau creier.

Exista si metode de completare a tratamentelor standard, asa-numitele terapii adjuvante. Ele pot fi: acupunctura, meditatia, tehnicile de relaxare, suplimentele de vitamine, medicamentele naturiste.

Melanomul este o boala foarte grava si extrem de periculoasa, deci trebuie sa apelezi la o clinica renumita si recunoscuta pentru rezultatele de exceptie obtinute in urma tratarii pacientilor cu afectiuni similare, cum ar fi Top-Derm, o clinica bucuresteana condusa de Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu. Nu te juca cu propria ta viata, apeleaza la medicul dermatolog din timp si sansele tale de tratare vor creste simtitor!