My Blog List

Online-ul ne-a salvat la inceput de an scolar...

Cu fiecare an scolar care trece si cumparaturile sunt mai multe, copiii cresc, au nevoie de mai multa atentie, de mai multe lucruri, de mai multe rechizite, de manuale de tot felul. In cazul nostru, de fiecare data cand vine inceputul de an scolar incercam sa ne gandim dinainte cam ce ar avea nevoie, sa planificam totul si sa avem cam toate gata pretatite cand se da startul distractiei de dimineata, cand nu stii pe cine sa trezesti mai intai, pe tine, pe sot sau pe copil. Asa faceam in fiecare an, insa nu si anul trecut, cand inceputul de an scolar ne-a prins pe picior gresit in privinta manuale clasa a 3-a.

De obicei intrebam mai din timp colege care aveau copilasi mai maricei si erau la aceeasi doamna invatatoare si stiam cam ce manuale in plus sa cumparam, ce se cere, le cautam, le comandam, cumparam si ghiozdanul era plin cu tot ce trebuie inca din prima zi. Anul trecut insa am amanat si am zis sa nu mai luam aiurea manuale clasa a 3-a pentru ca s-ar putea sa se mai schimbe ceva, auzisem si ca erau discutii despre manualele de la clasele mici. Asa ca am stat linistiti si a inceput scoala. Ca in prima zi am luat carnetelul de notite si am ascultat ce a spus invatatoarea. Si ce sa vezi. Manualele erau ramase aceleasi, le puteam lua din timp, dar nu o facusem. Am zis asta e si am pornit in cautarea lor.

Am fost la o librarie, la doua, la trei, la toate nu aveau pe stoc, asteapta comanda vreo trei saptamani, ba se luasera toate care mai erau in depozit, ba nu puteam sa cumparam ca erau „promise”. In disperare am cautat in online, acolo unde multi parinti nu se gandesc sa caute. Salvarea noastra. Aici am gasit si comparatoare de preturi si librarii online foarte bine aprovizionate care adunau carti si manuale de la toate editurile intr-un singur lor, aveau promotii de toamna la manuale, asa ca si preturile erau mai mici.

In cinci minute am facut comanda de manuale, le-am primit a doua zi, am platit mai putin cu vreo 20%, asa ca am fost foarte incantati, mai ales cel mic care nu se mai dezlipea de manualele frumos colorate si foarte simpatice la nivel de grafica. Experienta asta ne-a invatat doua lucruri: nu e de joaca cu manualele scolare, nu sunt asa de multe prin stocuri de la librarii si trebuie sa fii uite de picior ca sa le gasesti la timp; in online totul e mai simplu, nu alergatura, nu nervi, nu nimic, oferte bogate si stocuri permanent pline, manuale de la mai multe edituri la un click distanta.

Ce inveti din primul job

Printre lectiile multe pe care ti le insira viata, o parte dintre ele se invata usor si fara prea mult efort. Daca la scoala iti tocesti mintea incercand sa retii lacom cat mai multe informatii, altele mai importante vin de-a valma cand te astepti mai putin. Printre cele care se incadreaza in a doua categorie sunt lectiile pe care le primesti odata ce te implici intr-un job, oricat de nesemnificativ ar fi el. De cele mai multe ori, ele se retin usor si se uita destul de greu. Ospataria poate ca e un exemplu la indemana oricui.

Pare destul de usor inainte sa incepi. Iti inchipui ca n-o fi cine stie ce sa cari niste mancare la mese. Asa si este, pana dai nas in nas cu ursuzul care face alergie la piperul din mancare si se enerveaza ca nu i-ai insirat ingredientele. Sau doamna cocheta - o stim cu totii - care se uita stramb, in timp ce ciupeste cu unghiile din gel painea din cosul pe care l-ai pus pe masa. Lectia? Oamenii sunt care mai de care si e imposibil sa ii multumesti pe toti. Daca esti student si iti aduni bani stand in picioare ore intregi invitand clientii sa deguste din preparate, s-ar putea sa stii despre ce vorbesc. Si aici e la fel. Ba, mai mult, mai inveti si cate ceva despre amabilitatea oamenilor, despre bun simt si lacomie.

Pare banal, dar cand te izbesti direct de ele realizezi cu adevarat cam ce-i cu lumea asta si cu oamenii din ea. Exemplele pot continua fie ca esti barman, vanzator sau merchandiser. Pana la dobandirea lectiilor din registrul profesional, invataturile despre oameni primeaza intotdeauna. Asa ca, data viitoare, cand analizezi ce castigi de pe urma unui job, pune si lectiile astea la socoteala. S-ar putea sa fie printre cele mai valoroase castiguri pe care le capeti.