My Blog List

Ghid in lumea termica

Energia o primim de la noptile cu somn adanc si odihnitor; fie ca sunt nopti instelate sau cu cativa nori acoperind luna, acestea sunt momentele in care ne putem bucura de liniste si de visele noastre. Starea naturala a organismului de reverie ne influenteaza sanatatea dar si vitalitatea de peste zi.

Un aspect necesar ce trebuie avut in vedere pentru a contribui la o buna calitate a somnului este asigurarea pe timpul noptii a unei temperaturi potrivite corpului nostru. Cei mai multi dintre noi folosesc pilote pentru a-si asigura confortul termic. In ceea ce priveste gradul de incalzire nu conteaza neaparat greutatea unei pilote cat umplutura acesteia. Cele mai calduroase pilote sunt cele umplute cu fulgi de gasca si sunt cele care ma duc cu gandul la bunicii nostri ce le umpleau cu acelasi continut sau cu lana si le numeau plapuma. Bineinteles ca in acele vremuri nu aveau si proprietati anti-alergice iar aceasta performanta o aduce in atentia noastra umplutara naturala de care se poate bucura si cel mai sensibil individ. Caracteristicile ce recomanda o pilota sunt asadar umplutura acesteia, capacitatea ei termica, calitatea si de ce nu greutatea pe care vrem sa o aiba. Pe langa insusirile ei tehnice, pilota poate purta amprenta propriei personalitati prin alegerea unui material adaptat firii personale precum si a unei culori adaptate incaperii ce o va onora.

Asa cum pentru suflet avem nevoie de protectie divina si trupului trebuie sa-i oferim cinstea de-a beneficia de cea mai buna invelitoare ce-i poate garanta o seara calduroasa si un somn pe masura. Un pat confortabil inseamna o lenjerie de calitate, o perna pufoasa si nu in ultimul rand o pilota a carei valoare consta in capacitatea ei termica. Ciclicitatea anotimpurilor este o buna masura a flexibilitatii pilotelor ce-n timpul iernii ne ofera caldura iar pe timpul verii pot fi revigorante.

Am învăţat...

Viaţa ne învaţă, fie că vrem, fie că nu vrem, zi de zi, câte o lecţie nouă.Uneori e ca la şcoală, suntem neatenţi şi sfârşim prin a fi mustraţi cu o  nota mică şi astfel suntem nevoiţi să învăţăm acea lectie încă o dată , pentru a o întelege şi pentru a ne intra în cap.

Trecând prin mai multe încercări, prin mai multe greutăţi, învăţăm să preţuim mai mult ceea ce avem, învăţăm să nu ne mai uităm în curtea vecinului ci să ne uităm mai mult  înăuntrul nostru şi să facem acolo lumina, pentru că totul porneşte din interior. Ai grijă de esenţa ta, nu lăsa pe nimeni să îţi fure acea sclipire din ochi. Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, atunci, ce aş vedea dacă m-aş uita în ai tai? Pasiune? Iubire? Ură? Fericire? Tristeţe?  Totul se reflectă în exterior. Ceea ce simţi, ceea ce eşti, iese la suprafaţă prin gesturi mici, uneori printr-o simplă privire.

Am învăţat că picurand zilnic câte un stop de bucurie adun suficient cât să pot înota în ea..Da, stiu, depinde şi de mărimea picăturilor, te-ai prins. Am învăţat să nu mă mai pierd în nimicuri, să nu îmi risipesc energia în lucruri inutile, care nu îmi aduc nici un beneficiu. Am învăţat că pentru a ajunge să cunoşti fericirea trebuie să faci o primă impresie buna, că trebuie să scapi de întrebări, să dai deoparte orice fel de ezitare. Urmează-ţi întotdeauna primul impuls, primul instinct. Dacă cunoşti pe cineva pentru prima oara şi primul tău instinct este că acea persoană nu este compatibilă cu tine, atunci nu are rost să încerci să te minţi şi să fugi de primul tau impuls. Da, poţi să încerci sa legi o prietenie, însa în timp îţi vei da seama că  trebuia să asculţi de primul instinct. Am învăţat, că uneori, e bine să îţi laşi mintea pustie, să îţi opreşti toate gândurile, să stai întins pe spate şi să priveşti cerul .Am învatat că te afunzi dacă nu te înfrunţi. Daca ignori o problemă nu însemnă ca trece de la sine, tot ce vei face va fi să te afunzi mai mult in ea. Am învăţat că un nivel înalt poate fi atins şi de cei scunzi. Nu contează cum araţi, ce măsură porţi la pantof, ce culoare are părul tau, ci contează cât eşti de determinat să îţi atingi ţelurile.

În încheiere, îţi spun doar: continuă să înveţi, să te audepăşeşti, să te ridici deasupra propriilor tale aşteptări.

De ziua copilului...cadoul „Aerienelor”

Am considerat ca ziua copilului este si ziua mea cu toate ca varsta biologica ma contrazice. Ca sa nu simt presiunea ei si sa nu ma aflu sub jugul scurgerii timpului mi-am facut cadou de ziua copilului o excursie in Grecia...la Meteora. M-am trezit la 5 dimineata si am plecat spre Meteore prin Thessaloniki (Salonic).

Salonic este al doilea oras ca marime din Grecia dupa Atena si are in jur de 1.100.000 locuitori. Thessaloniki este capitala Macedoniei, una dintre provinciile Greciei. Ghida cu care am fost ne-a spus povestea orasului care a fost construit prin 315i.H. de catre Cassandru, urmasul lui Alexandru Cel Bun. Pe traseu am trecut pe centura orasului, pe autostrada, pe langa Cosmos Shopping Center-cel mai mare centru comercial din Macedonia. In Grecia, centrele comerciale sunt construite in afara orasului deoarece nu mai exista spatii libere in nteriorul localitatii. Dupa un drum destul de lung am ajuns la Meteore. Acestea se mai numesc „Aerienele” sau „Cele din vazduh”. Aici am vizitat doar doua manastiri din cele sase ce pot fi vizitate in prezent. Mii de stanci, mari si mici formeaza o imagine minunata care iti taie respiratie. Imi era frica ca nu cumva fiecare gura de aer pe care o inspir sa nu deranjeze sau sa clinteasca imaginea aceea incremenita in timp. Calugarii au construit acele manastiri in decursul a peste 600 de ani, in varful acelor stanci folosind scripete, funii...prin alpinism liber. Ei nu au avut doar calitatea de calugari, slujitori ai credintei ci au avut si calitatea de alpinisti.

Aceasta excursie mi-a adus in suflet fericirea copilariei si a fost un cadou minunat pe care trebuia sa mi-l ofer si pe care nu-l voi uita niciodata. Si acum cand inchid ochii retraiesc amintirea „Aerienelor” cu mare drag si nostalgie.

Jocuri educative pentru copii


Cuprins
  • Fazan
  • Tomanap
  • Avioane
  • Importanta jocurilor
Pe langa clasicele jocuri pentru copii, exista si unele educative, de unde cel mic poate invata noi abilitati si isi poate dezvolta inteligenta. Exista o multitudine de jocuri educative pentru copii online, insa sunt si cele care pot fi practicate alaturi de parinti sau prieteni.

Pentru ca jocurile online pot crea dependenta, este bine sa incercati si jocuri clasice, care pe langa distractia implicata dezvolta si abilitati de socializare si lucru in echipa.

Fazan

Un exemplu de astfel de joc educativ pentru copii este clasicul Fazan, in care cel mic isi poate dezvolta vocabularul si spiritul competitiv. In acest joc, unul dintre copii spune un cuvant, celalalt spunand altul, folosind ultimele doua litere ale primului cuvant. Castiga cel care il „inchide” de 5 ori pe celalalt, insemnand ca nu mai are posibilitatea de a forma noi cuvinte. Acest joc pentru copii este recomandat copiilor cu varsta de peste 6 ani, fiind o activitate foarte amuzanta, chiar si pentru parinti.

Tomanap

In aceeasi categorie de jocuri educative pentru copii intra si Tomanap, de data aceasta dezvoltandu-se abilitatile de scriere si bagajul de cunostinte generale, in special de geografie. La acest joc pentru copii se scrie pe o foaie, de sus in jos, literele Tomanap, unde T – tara, O – oras, M – munte, A – apa, N – nume, A – animal si P – planta, competitia constand in care dintre copii termina primul de completat aceste puncte. Inainte de a incepe, se alege o litera anume, care sa fie prima din cuvantul a carei denumire trebuie scrisa. Acest joc este recomandat in special pentru copii aflati la varsta gradinitei si a scolilor primare, deoarece nu doar ca se vor testa cunostintele acumulate, dar ii va antrena sa gandeasca si sa gaseasca informatia mai repede.

Avioane

Jocul pentru copii numit Avioane este unul care dezvolta gandirea strategica si logica. Uneori, chiar si adultilor le este greu sa castige la el, insa jucat adeseori de catre copii, acesta poate conduce la rezultate foarte bune. Astfel, pe o bucata de hartie dintr-un caiet de matematica, cei doi copii deseneaza cate un patrat cu laturele de 10 x 10 si 3 avioane, unde doresc. Fiecare copil are dreptul la cate o incercare pe rand, in incercarea de a ghici avioanele celuilalt. Castiga cel care le ghiceste primul. Acest joc educativ pentru copii este recomandat celor peste 7 ani.

Importanta jocurilor

Toate aceste jocuri pentru copii sunt nu doar distractive si educative, insa ii pot invata pe cei mici si cum sa piarda sau sa castige, dar si alte abilitati sociale, care sa ii ajute pe viitor, precum cele de comunicare.

Fiecare parinte poate inventa noi jocuri pentru copii, in functie de abilitatea sau planul la care cel mic are nevoie de ajutor, jocuri care se pot desfasura in casa sau jocuri pentru exterior. De exemplu, daca doriti sa il invatati pe copil matematica, puteti sa il puneti sa umfle un numar de baloane, pentru a se juca, mai apoi, cu ele. Daca, pe de alta parte, vreti sa il invatati sa gateasca si ce este responsabilitatea, chemati-l in bucatarie sa va ajute la gospodarie. Ideea de baza este ca puteti transforma orice activitate intr-una educativa pentru copii si ca ea poate fi, in acelasi timp, si distractiva, chiar daca dumneavoastra, ca adult, nu vi se pare.

Cum m-am îndrăgostit de Londra?

Ca orice visător şi eu speram să ajung în Londra odată şi odată. Desigur că la început am fost atrasă de simbolurile acum extra-comercializate precum cabinele telefonice roşii, autobuzul etajat şi Big Ben. Însă pe parcurs, am început să caut şi alte lucruri care îmi place la acest oraş englez.

Muzica. Toţi consumatorii de muzică de calitate recunosc faptul că muzica englezească este cea mai bună, atât în trecut cât şi în prezent. Trupe precum Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd au făcut istorie în cunoscutele sudiouri de pe Abbey Road, rămânând emblematici. Pe lângă aceştia se mai numără şi alte legende muzicale precum Joy division, Led Zepellin, Depeche Mode, Ozzy Obsbourne, Prodigy, Radiohead,etc.  În prezent, industria muzicală britanică se poate lăuda în continuare cu trupe noi precum Arctic Monkeys, Gorillaz, etc.

Filmele. Pentru că am devenit pasionată din ce în ce mai tare de meleagurile englezeşti, am început să mă documentez despre istoria lor muzicală, până am ajuns la noţiunea de skinhead. Aceasta reprezintă o subcultură ce şi-a avut la început rădăcinile în muzica reggae şi prmova o anumită ţintută precum tunsori foarte scrute, pantaloni pe picior, bretele, cămăşi,ghete înalte, etc. Astfel, din dorinţa de a înţelege mai bine curentul skinhead ce-şi are originile prin anii ’60, am început să văd filme precum This is England, Romper Stomper. Pe parcurs, am început să văd şi seriale. De la arhicunoscutele episoade cu Mr. Bean şi Benny Hill, am ajuns la seriale recente, precum Fresh Meat, Skins sau Sherlock.

În final, atât din filme, cât şi din muzică am început tot mai mult să mă obişnuiesc cu accentul şi să-mi placă. De asemena, am învăţat şi cuvinte din slangul britanic cu care ma mândresc. Încă nu am ajuns să văd Londra, dar mini cooper-ul de pe birou şi brelocul cu autobuzul roşu sunt elemente care îmi amintesc în fiecare zi că într-un final, voi ajunge să traversez pe aceişi trecere de pe Abbey Road pe care au trecut şi Beatleşii odată.